Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Byl nositel Nobelovy ceny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Byl nositel Nobelovy ceny"— Transkript prezentace:

1 14. 3. 1879 - 18. 4. 1955 Byl nositel Nobelovy ceny
Albert Einstein              14. 3.   4. 1955 Byl nositel Nobelovy ceny

2 Něco o jeho životě Narození:14. března Ulm, Württemberg, Německo
Úmrtí:18. dubna Princeton, New Jersey, USA Obor:Fyzika Známý díky:Obecná a speciální teorie relativity Objev zákonitostí: fotoelektrického jevu E = mc² Získaná ocenění:Nobelova cena za fyziku 1921

3 Tak tady to všechno začalo...
Když bylo Albertovi pět let, jeho otec mu ukázal kapesní kompas a Einstein poznal, že něco v „prázdném“ prostoru musí působit na střelku. Později tuto zkušenost popsal jako jednu z nejdůležitějších ve svém životě. Ačkoli pro zábavu stavěl fyzikální modely a mechanická zařízení, byl považován za pomalého žáka, pravděpodobně kvůli dyslexii, ostýchavosti nebo velmi vzácné a neobvyklé struktuře svého mozku (což se ukázalo po jeho smrti). Einstein a jeho sestra

4 Pokračování... Později sám Einstein přisuzoval svoje objevy v teorii relativity právě této pomalosti. Říkal, že díky tomu, že přemýšlel o podstatě prostoru a času později než ostatní děti, mohl zapojit vyvinutější intelekt.

5 Jeho rodiče... Jeho rodiči byli Hermann Einstein, obchodník, který později pracoval jako elektrochemik, a jeho žena Pauline, rozená Kochová. Albert navštěvoval katolickou obecnou školu a na naléhání své matky bral hodiny houslí.

6 Zázračný rok Rok 1905 je označován jako Annus mirabilis (zázračný rok). Albert Einstein publikoval tři zásadní vědecké práce na téma: fotoelektrický jev, Brownův pohyb, speciální teorie relativity (30. 6. 1905 ji publikoval Einstein v článku O elektrodynamice pohybujících se těles).

7 A tak to skončilo... Byl mu nabídnut úřad presidenta státu Izrael (1952), což odmítl. Spolupracoval s Dr. Chaimem Weizmannem na založení Hebrejské univerzity v Jeruzalému. Ke konci života Einstein pracoval na jednotné teorii pole. Albert Einstein zemřel 18. dubna 1955 v Princetonu.


Stáhnout ppt "Byl nositel Nobelovy ceny"

Podobné prezentace


Reklamy Google