Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri"— Transkript prezentace:

1 GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri

2 ŽIVOT Už od dětství se vyznačoval manuální zručností: zhotovoval mechanické hračky a modely. Měl také zájem o malířství a hudbu byl toskánský astronom, filosof a fyzik těsně spjatý s vědeckou revolucí ÚSPĚCHY:vylepšení dalekohledu, rozmanitá astronomická pozorování, první z Newtonových zákonů pohybu a účinnou podporu Koperníka často je uváděn jako „otec moderní astronomie“, „otec moderní fyziky“ nebo „otec vědy“ jeho experimentální činnost je obecně považována za důležitý doplněk spisů Francise Bacona, jimiž byla založena moderní vědecká metoda Galileovo dílo je považováno za nejvýznamnější průlom od dob Aristotelových.

3 ŽIVOT V 18 letech studoval na otcovo přání v Pise medicínu. Ale větší zájem měl o matematiku a fyziku, které začal později - společně s astronomií - studovat V roce se stal profesorem matematiky na univerzitě v Pise V letech konstruoval svůj dalekohled. Benátčanům ho předvedl na vrcholu katedrály: ti pomocí dalekohledu mohli vidět přijíždějící loď o 2 hodiny dříve než na vlastní oči jako první člověk pozoroval dalekohledem nebeskou oblohu a objevil 4 Jupiterovy měsíce, skvrny na Slunci a krátery na Měsíci zastával Koperníkovo učení Koncem roku 1615 mu bylo zakázáno toto učení šířit byl předvolán před soud a pod hrozbou mučení přinucen své vědecké objevy odvolat-odsouzený k pobytu ve vězení-domácí Jeho díla byla zakázána. Během let mu postupně zdraví vypovídalo službu:oslepl na jedno oko, poté i na druhé, měl potíže se sluchem  zemřel 8. ledna 1642 ve Florencii.

4 OBJEVY Znamenají zásadní průlom ve středověkém myšlení
Zákon setrvačnosti Jinak těžká tělesa padají k zemi stejnou rychlostí Dalekohled Princip nezávislosti a skládání pohybů Geometrický a vojenský kompas

5

6 "A přece se točí.„ Zdroje:

7


Stáhnout ppt "GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri"

Podobné prezentace


Reklamy Google