Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.27 Téma: Tuky Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.27 Téma: Tuky Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.27 Téma: Tuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Klíčová slova: přírodní látky, tuky, mýdla Anotace: Tato prezentace může být použita při výuce chemie pro žáky devátých ročníků ZŠ na téma přírodní látky - tuky. Můžeme využít znalostí samotného žáka z běžného života a v úvodu se ptát na základní znalosti žáka. Poté již zabrousíme do tajů chemie. Žák se seznámí se samotným vznikem tuku, mýdla a použití tuků a dělení tuků. Lze využít při výuce ukázku vzniku tuku pro lepší znázornění.

2 Které látky nazýváme tuky? Jmenujte tuky, které znáte……..…… VY_52_INOVACE_PV18.27

3 A) rostliny (např. slunečnice,mák, len) B) kravské mléko C) prase domácí D) Kráva jsou zdrojem: 1) másla 2) sádla 3) loje 4) oleje Řešení: A-4, B-1, C-2, D-3

4 J AK VYPADÁ VYŠŠÍ MASTNÁ KYSELINA ? Nasycené mastné kyseliny (palmitová, stearová) Nenasycené mastné kyseliny (olejová,linolová,linoleová) -propantriol, je trojsytný alkohol CH 2 -CH-CH 2 OH Mastné kyselinyRacionální vzorce PalmitováC 15 H 31 COOH CH 3 (CH 2 ) 14 COOH StearováC 17 H 35 COOH CH 3 (CH 2 ) 16 COOH OlejováC 17 H 33 COOH CH3(CH2) 7 =CH(CH 2 ) 7 COOH

5 Chemické složení tuků: estery alkoholu (glycerolu) a kyselin s větším počtem uhlíku v molekule= vyšší mastné kyseliny VMK Glycerol + karboxylové kyseliny  tuk + voda alkohol zástupce VMK ester vedlejší produkt reakce  esterifikace = chemická reakce alkoholů a kyselin, při kterém vzniká ester a voda Animace esterifikace (vznik) tuků:

6  chrání před tepelnými ztrátami  chrání vnitřní orgány organismů  důležité složky potravy: - zdroj energie - zásobní látky (u rostlin v semenech a plodech, u živočichů v podkožním vazivu) získání tuků: rostliny-vylisování živočichové- vytavováním (vyškvařením sádla) Z jídelníčku nemůžeme tuky vyloučit: tuky rozpouští některé důležité vitamíny A,D,E,K. ! !

7  Živočišné ( rybí tuk,máslo,sádlo)  Rostlinné (oleje, rostlinné tuky-margaríny) D ĚLENÍ TUKŮ PODLE SKUPENSTVÍ Pevné popř. mazlavé tuky (lůj,sádlo máslo) Kapalné tuky (slunečnicový,olivový olej,rybí tuk)

8  použití v potravinářství  z kapalných olejů pevné tuky  reakce tuku s vodíkem za vyšší teploty,tlaku a v přítomnosti katalyzátoru  během reakce zánik dvojné vazby v uhlovodíkových zbytcích vázaných karboxylových kyselin výhoda: stálejší,odolnější proti žluknutí a nemají zápach

9  Vznik mýdla tuk + hydroxid sodný  glycerol + mýdlo (hydroxid draselný) Mýdla- čistící a prací prostředky, detergenty - schopnost snižovat povrchové napětí kapalin, proto usnadňují smáčení povrchu nečistoty

10 Děkuji za pozornost!!!!!! Domácí úkol: Na hladinu čisté vody ve sklenici opatrně položte kovovou minci nebo jehlu tak, aby na vodě plavala. Potom přidávejte po kapkách roztok mýdla. Co pozorujete? Vysvětlete pozorovaný jev. Příští hodinu vysvětlení………………..

11  P.Beneš, V.Pumpr, J.Banýr: Základy chemie 2  P.Beneš, V.Pumpr: Minimum chemie  M.Bárta: Jak nevyhodit školu do povětří  M.Klečková, P.Los:Seminář a praktikum z chemie pro 2.stupeň ZŠ  Obrázky: nika/uhlovodiky/areny.html&docid=k5n55Ot7HYGdhM&w=95&h=106&ei=GM- GTvHvA6_74QSblvzNDw&zoom=1&iact=rc&dur=515&page=1&tbnh=84&tbnw=76&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:0,s:0&tx=22&ty=45 =_DQybdBLOzQkJM&w=350&h=325&ei=8dGGTpK2GtLY4QTirrWWDw&zoom=1&iact=rc&dur=250&page=1&tbnh=138&tbnw=149&start=0&ndsp=22&ved= 1t:429,r:12,s:0&tx=66&ty=115 RcoB6o8HJRM:&imgrefurl=http://www.zenax.cz/tuky_rostlinne_nebo_zivocisne_3046.htm&docid=00PnqwdhfcJPSM&w=540&h=365&ei=8dGGTpK2GtLY4Q TirrWWDw&zoom=1&iact=rc&dur=340&page=3&tbnh=125&tbnw=185&start=48&ndsp=24&ved=1t:429,r:20,s:48&tx=89&ty=67 Fcisloclanku%3D &docid=ADI1ozPKU2BUOM&w=213&h=160&ei=8dGGTpK2GtLY4QTirrWWDw&zoom=1&iact=rc&dur=148&page=2&tbnh=128 &tbnw=170&start=24&ndsp=24&ved=1t:429,r:12,s:24&tx=110&ty=61 etics.cz/%3F6,jericho-sirove-mydlo- 125gr&docid=l2DWJtY1QA3WfM&w=573&h=418&ei=WdSGTpOML6Kk4ATWrtS6Dw&zoom=1&iact=rc&dur=175&page=1&tbnh=142&tbnw=189&start=0&n dsp=22&ved=1t:429,r:10,s:0&tx=86&ty=63 grefurl=http://stribrujari.hustej.net/view.php%3Fcisloclanku%3D &docid=KdwfYA7kg7i64M&w=400&h=397&ei=kdSGTqSEMMLm4QSk- fTLDw&zoom=1&iact=rc&dur=299&page=1&tbnh=140&tbnw=125&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:7,s:0&tx=84&ty=103 Použité zdroje:

12 Didaktické poznámky: Tato prezentace může být použita při výuce chemie pro žáky devátých ročníků ZŠ na téma přírodní látky-tuky. Můžeme využít znalostí samotného žáka z běžného života a v úvodu se ptát na základní znalosti žáka. Poté již zabrousíme do tajů chemie. Žák se seznámí se samotným vznikem tuku, mýdla a použití tuků a dělení tuků. Lze využít při výuce ukázku vzniku tuku (slide 4-odkaz pro lepší znázornění vzniku tuku.http://canov.jergym.cz/ Člověk a příroda, chemie, tuky


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.27 Téma: Tuky Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google