Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přednáší: Jana Konečná Absolventka Institutu životního stylu v Norsku a USA OLEJ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přednáší: Jana Konečná Absolventka Institutu životního stylu v Norsku a USA OLEJ."— Transkript prezentace:

1 Přednáší: Jana Konečná Absolventka Institutu životního stylu v Norsku a USA OLEJ

2 - pro růst organismu - vývoj mozku, hormonů a nerv.tkáně - obnova pokožky, vlasů i nehtů - rozpouští vitamíny A,D,E,K - linolenová a linolová kys. pro stavbu buň. stěny a syntézu hormonů prostaglandinů - zásobárna druhotné energie - izolace před mech.poškozením,chladem - pocit nasycení, lepší chuť - pro růst organismu - vývoj mozku, hormonů a nerv.tkáně - obnova pokožky, vlasů i nehtů - rozpouští vitamíny A,D,E,K - linolenová a linolová kys. pro stavbu buň. stěny a syntézu hormonů prostaglandinů - zásobárna druhotné energie - izolace před mech.poškozením,chladem - pocit nasycení, lepší chuť

3 Přestože je TUK NEZBYTNÝ i CHUTNÝ, jeho VOLNÉ POUŽÍVÁNÍ vedlo k řadě nemocí: - degenerativní choroby - infarkty, mrtvičky - rakovina Přestože je TUK NEZBYTNÝ i CHUTNÝ, jeho VOLNÉ POUŽÍVÁNÍ vedlo k řadě nemocí: - degenerativní choroby - infarkty, mrtvičky - rakovina Hellman´s MAJONÉZA Nezbytná potřeba: 5-8 % kalorií - tj. 2,5 čaj.lžičky oleje WHO doporučuje: 15 % kalorií z tuku Skutečná spotřeba: 40% i více (maso,pln.mléko,sýry,vejce %)

4 •CVO (IM, CMP, vys.KT) •Ledvinová onem. •Nádory (dělohy,prsu,prostaty,slinivky) •Vředy, žlučové kameny •CVO (IM, CMP, vys.KT) •Ledvinová onem. •Nádory (dělohy,prsu,prostaty,slinivky) •Vředy, žlučové kameny •Cukrovka •Osteoporóza • Astma •Obezita •Zácpa... •Cukrovka •Osteoporóza • Astma •Obezita •Zácpa...

5

6 Živočišné produkty:sádlo, máslo, sýry, maso, žloutek Zdroj cholesterolu, nedají se dobře štěpit Nejrychleji OXIDUJÍ, nemají Antiox. Zvyšují KT, obezitu, IM a mrtvičky ZABIJÁK č. 1 Před 6000 lety dostává lidstvo varování: Tuhá konzistence, roztíratelné „Nebudete jíst žádný tuk ani žádnou krev -to bude PROVŽDY PLATNÉ nařízení pro všechna vaše pokolení.“ 3 Moj 3,17

7 Tekutá konzistence Slunečnicový,sojový,kukuřičný olej Po rafinaci RYCHLE OXIDUJÍ! (3 vazby=10 tis. x více než 1 vazba ), tvoří se VOLNÉ RADIKÁLY Nejstabilnější v rostlin.zdrojích: ořechy, luštěniny, obilniny, klíčky, semena, … chráněn ANTIOXIDANTY Snižují KT, snižují cholesterol, omega 3 tuk = protizánětlivý Zdroj esenciál.mast.kyselin 10 x více než saturované tuky (linolenová 1,5 čl, linolová 1 čl)

8 Jsou nejdéle TERMOSTABILNÍ Chráněny před oxidací; tj. VOLNÉ RADIKÁLY se tvoří až po Hodině a půl Zdroje: sezam, avokádo, pistácie, arašídy, lískové oříšky, mandle oleje za studena lisované: olivový či řepkový

9

10 - Bezbarvý vzhled - Bez zápachu - Hladká struktura bez vlákniny - Trvanlivost: bez živin, které by mohly oxidovat

11

12 Hůře se vstřebávají VODOU ROZPUSTNÉ ENZYMY Je to KONCENTROVANÝ ZDROJ PRÁZDNÉ ENERGIE 1 GRAM SACHARIDŮ = 4 Cal 1 GRAM BÍLKOVIN = 4 Cal 1 GRAM TUKU = 9 Cal 1 GRAM SACHARIDŮ = 4 Cal 1 GRAM BÍLKOVIN = 4 Cal 1 GRAM TUKU = 9 Cal

13 Pane doktore, tu dietu mám jít PŘED nebo PO JÍDLE?

14

15 - ODSTRANĚNÍ VLÁKNINY, PRYSKYŘIC Ztrácí se bílkoviny, minerály,vit., volné mast.kys. - NEUTRALIZACE - BĚLENÍ (Ztrácí se chlorofil,vitamíny) - FILTROVÁNÍ - DEODORACE 12 h při 270 o C - Přidání KONZERVAČNÍCH LÁTEK - HYDROGENIZACE

16

17 Tuk vytěžený ze semínka začíná okamžitě OXIDOVAT. Zahříváním pak vznikají: tj. atomy či molekuly s NEPÁROVÝM ELEKTRONEM. Díky extrakci oleje a jeho vystavení kyslíku, světlu a teplu se spustí řetězová reakce až kradení elektronů.

18 - probíhá v těle velmi RYCHLE - Mění vlastnosti atomů a molekul - Způsobuje ztrátu funkčnosti poškozených buněk - stárnutí - ARS = KVO - cukrovku - záněty (i kloubní) - rakovinové bujení - cirhózu aj.

19 KOUPILILI jste si LAHEV VOLNÝCH RADIKÁLŮ a ještě k nim přidáváte při smažení, pečení a vaření Při zahřátí vznikají ALDEHYDY, KETONY, HYDROPEROXIDY, POLYMERY, CYKLICKÉ MONOMERY-TOXICKÉ ÚČINKY. Volné radikály Vnitřní stěna DNA mitochondrie Buňka Zařízení pro vznik energie ATP Výživa a kyslík Mitochondrie - elektrárna buňky

20 Studie 1980: Země s nejvyšší konzumací tuku (Nizozemí, Kanada, Švýcarsko, Dánsko) = nejvyšší výskyt rakoviny Pokus s tučnou a netučnou stravou: 1. skupina zvířatnízké % tuku0 % rakoviny 2. skupina zvířat vysoké % tukurakovina ml.žlázy Krmíme-li pokusná zvířata extrahovaným olejem: 1 h zahřátým na 180 o C - vznik jaterních ložisek 2 h zahřátý na 200 o C - nevratná poškození jater Rafinovaný olej v ČR byl zahříván min 12 h na 270 o C

21 Slečna polyne- saturovaný tuk Destrukce volnými radikály

22 VITAMÍN A: mrkev 2dl, meruňky, broskve, zelená listová zelenina, bro- kolice, špenát, petržel, dýně, rajčata, červené a žluté papriky VITAMÍN C: Zelená paprika, vařená růžič.kapusta, brokolice, brambory, zelí, citrusy, jahody. VITAMÍN E: mandle, arašídy, rajčata, meloun, čočka, celozrno, luštěniny, slunečnice, ořechy, zelenina. ZINEK: dýň.semínka, bílé fazole, celozrno, klíčky, cibule, droždí, rýže natural, čočka, zelenina, ovoce. SELÉN: česnek, řasy, droždí, rajčata,nalklíč.pšenice

23

24 Čistý tekutý olej: 6 % trans tuků, Margarín: %, 4,4% trans tuků ve stravě = 14 % TT ve tkáních Trans tuky brání využití 0 2 buňkami. Mitochondrie nemůže spálit energii z cukru a tím se nevytvoří C0 2 a voda, ale pouze kys.mléčná. Buňka tak nemá dost energie na komunikaci s okolím a zvrhne se.

25 - jsou pro tělo nevyužitelné - způsobují kornatění artérií a maligní bujení - změnu činnosti prostaglandinů, což snižuje funkci imunitního systému - zhoršují činnost pohlavní soustavy - vedou k tukovatění jater a nerv.poruchám - nesnižují cholesterol! Naopak zvyšují riziko infarktu o % a vedou k obezitě Dr.Stratil „ABC Zdravé výživy“ 1993

26 RAMA 500 i klasická0,19 TMK Wellness - leden 2001, PERLA 250 NÍZKOTUČNÁ0,20 TMK MUDr.Fořt FLORA (obdoba Alfa plus)0,27 TMK HERA s obsahem živ.tuků0,16 TMK PLANTA 100 % tuk na smažení0,38 TMK ČESKÉ Margaríny TMK OMEGA TUK36,5 TMK CERES41,8 TMK

27 sušenkách, čokoládě, krekrech, smažených lupíncích, cukrářských a tukových výrobcích

28 • Nejlépe rozmixovat oříšky /do těsta, omáček,krémů, jogurtů, majonéz, pudingů…/ • Péct na voskovém papíru na pečení. • Opékat na trošce olivového oleje za studena lisovaného. • „Vykoupat“ ve vřící vodě • Nejlépe rozmixovat oříšky /do těsta, omáček,krémů, jogurtů, majonéz, pudingů…/ • Péct na voskovém papíru na pečení. • Opékat na trošce olivového oleje za studena lisovaného. • „Vykoupat“ ve vřící vodě

29

30 Nebyly zamýšleny lidem ublížit. Neničme je, naučme se je správně používat: - Výživné, nekalorické a chutné POMAZÁNKY - Výživné, nekalorické a chutné POMAZÁNKY - Oříšková, jáhlová či rýžová MÁSLA a KRÉMY - Oříšková, jáhlová či rýžová MÁSLA a KRÉMY - OŘECHY, NAKLÍČENÁ SEMÍNKA, obilniny - ponechávají olej tam, kde je UCHOVÁN NEJZDRAVĚJŠÍ. - OŘECHY, NAKLÍČENÁ SEMÍNKA, obilniny - ponechávají olej tam, kde je UCHOVÁN NEJZDRAVĚJŠÍ. Nebyly zamýšleny lidem ublížit. Neničme je, naučme se je správně používat: - Výživné, nekalorické a chutné POMAZÁNKY - Výživné, nekalorické a chutné POMAZÁNKY - Oříšková, jáhlová či rýžová MÁSLA a KRÉMY - Oříšková, jáhlová či rýžová MÁSLA a KRÉMY - OŘECHY, NAKLÍČENÁ SEMÍNKA, obilniny - ponechávají olej tam, kde je UCHOVÁN NEJZDRAVĚJŠÍ. - OŘECHY, NAKLÍČENÁ SEMÍNKA, obilniny - ponechávají olej tam, kde je UCHOVÁN NEJZDRAVĚJŠÍ.


Stáhnout ppt "Přednáší: Jana Konečná Absolventka Institutu životního stylu v Norsku a USA OLEJ."

Podobné prezentace


Reklamy Google