Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové."— Transkript prezentace:

1 LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové výhonky, rebarbora Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/ dům: 111

2 MANGOLD Mangold je zelenina poskytující velké zelené listy, s bohatým žilkováním a širokými řapíky. Používá se jako špenát. Je bohatý na karoten a vitamín C. 1.

3 REBARBORA Reveň jsou zdužnatělé řapíky rostliny reveně rebarbory.
Mají hranolovitý tvar, červenou či načervenalou barvu a nakyslou aromatickou svíravou chuť. Reveň je bohatým zdrojem vitamínu C, obsahuje však, stejně jako špenát, kyselinu Šťavelovou. 2.

4 FENYKL SLADKÝ Jedná se o dužnaté pochvy listů fenyklu obecného sladkého. Jsou velmi aromatické, nasládlé a bohaté na vitamín C, železo, hořčík, vápník aj. Fenykl sladký se konzumuje syrový nebo upravuje vařením. Oblíbený je hlavně v italské kuchyni. 3.

5 KOPR Kopr je jednoletá bylina, která poskytuje silně aromatické lodyhy s krátkými lístky. Kopr mladý musí být šťavnatý aromatický, dlouhý 12 až 35 cm a silný max. 4 mm. Kopr stonkový se prodává bez kořenů nepolámaný. 4.

6 ARTYČOK Artyčok je zelenina získaná z nerozvinutých květních úborů bodlákovité rostliny. Využívanou částí rostliny se tedy nejvíce blíží zelenině naťové. Úbory mají fialovou, zelenou či šedou barvu a průměr 10 cm. 5.

7 CHŘEST Chřest (špargl) se získává z mladých výhonků vytrvalé rostliny.
Výhonky jsou dlouhé 15 až 25 cm, porostlé šupinkami a zakončené hlavičkou. Jakostní bílé výhonky zrají pod zemí a vypichují se. Jsou, rovné, tlusté min. 1,5 cm. Zelené pruty jsou méně jakostní, trpčí. Uzrávají nad zemí. Chřest je jemná zelenina, bohatá na vitamíny skupiny B. 6.

8 BAMBUSOVÉ VÝHONKY Získávají se z byliny bambusovníku rákosovitého, jehož lodyhy stářím dřevnatí. Sklízí se mladé výhonky, které svou chutí připomínají chřest. Výhonky se např. suší či konzervují sterilací ve slaném nálevu. 7.

9 Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6


Stáhnout ppt "LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové."

Podobné prezentace


Reklamy Google