Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky."— Transkript prezentace:

1 VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky Bc. Jana Tvrdíková Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 118 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 118

2 Zpracování obilovin  Mlýnská technologie příprava zrna k mletí, mletí a míchání mouk  Extruzní technologie a pufování  Pekařská technologie příprava těsta Kynutí tvarování pečení výrobků  Škrobárenská technologie příprava těsta, vypírání, odstřeďování, rafinace sušení škrobu 1.

3 MLÝNSKÉ ZPRACOVÁNÍ  příprava obilí k mletí  mletí  míchání obchodních druhů mouk 2. https://www.usaemergencysupply.com/information_center/all_about_grains.htm

4 MLÝNSKÉ VÝROBKY  Mouka  získáváme semletím obilných zrn pšenice, žita, ječmene, ovsa nebo kukuřice, v naší kuchyni se používá převážně mouka pšeničná, mouka žitná slouží k pečení chleba nebo perníků  Druhy  Hrubá - Polohrubá - Hladká mouka  Celozrnná mouka – mouka graham  Krupice Hrubá – Jemná - Semolina používá se pro výrobu těstovin.  Žitná hladká mouka světlá žitná tmavá 3.http://www.mercostore.cz/merco-store/eshop/1-1-POTRAVINY/0/5/579-Babiccina- volba-HLADKA-mouka-psenicna-1kg

5 KROUPY  Kroupy se vyrábějí hlavně z ječmene.  Lámanka (krupky) se upravují na řezačce. Základní dělení krup: kroupy -velké, střední, zabíjačkové, malé perličky - kromě ječných i pšeničné lámanka - krupky; drobné netříděné zlomky  Používají se jako zavářka, při výrobě jelit a tradičních českých jídel aj.  Jakostní kroupy mají obilnou vůni, typickou barvu 4.

6 VLOČKY  Tržním druhům patří: vločky ovesné ovesné drcené pšeničné, žitné a ječné  Vločky mají vysokou biologickou hodnotu, jsou základem snídaní, hodí se k přípravě kaší, pudinků, moučníků.  Barvu bílá až krémovou, ječné a pšeničné krémovou a žitné  šedozelenou; chuť mírně oříškovou, žitné a ovesné nasládlou 5.

7 OSTATNÍ VÝROBKY Obilné klíčky  Obilné klíčky jsou částice získané jako vedlejší produkt výrobě mouky.  Mají vysokou biologickou hodnotu.  Je vhodné je přidávat do kaší, moučníků, jogurtů, pudinků.  Z kukuřičných klíčků se vyrábí olej, žitné a ječné klíčky se používají jako krmivo. Extruzní výrobky  Vyrábí se při vysokém tlaku v extrudéru, kde dochází k mnohonásobnému zvětšení objemu a vysoké pórovitosti výrobku.  V prodeji jsou křupky, křehký chléb, pochoutky s vlákninou, pražené extruderované vločky (Corn flakes-kukuřičné. 6.

8 OSTATNÍ VÝROBKY Pufované výrobky  Vyrábějí se z loupané rýže, kukuřice, pšenice.  V prodeji jsou burisony, Arizony (ochucená loupaná rýže), Racio- celozrnné chlebíčky. Škrobárenské výrobky  Škrob se vyrábí především pšenice, kukuřice, rýže.  Mezi škrobárenské výrobky se dále řadí drogistické zboží, líh a lihoviny polovinu-zbozi-10w-/ekoakcie.aspx?c=A090924_201918_ekoakcie_abr

9 Zdroj:  Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:


Stáhnout ppt "VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky."

Podobné prezentace


Reklamy Google