Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124."— Transkript prezentace:

1 S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV1 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematická oblast NAUKA O ZBOŽÍ 1 Téma OLEJNINY Ročník 1. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby ZÁŘÍ 2012 Anotace Žáci se seznámí s olejninami, jejich použitím a vadami. Materiál je určen pro žáky 1.ročníku obor prodavač.

2 OLEJNINY

3  jsou plody, semena, případně jádra různých druhů rostlin /tzv. olejnatých rostlin/  pro svůj vysoký obsah tuku /obvykle 30 až 50 %/ jsou efektivní surovinou pro průmyslovou výrobu rostlinných tuků

4 OLEJNINY PATŘÍ SEM : MÁK SLUNEČNICOVÉ SEMÍNKO SEZAMOVÉ SEMÍNKO LNĚNÉ SEMÍNKO

5 Rozdělení: 1. Mák modrý 2. Mák bílý 3. Mák stříbrošedý MÁK

6 MÁK MODRÝ Popis: semena máku obsahují přes 40 % kvalitního oleje a také množství minerálních látek, především vápníku a lecitin Použití: na posyp, ale též jako náplň do různých pekárenských výrobků – pečiva, koláčků, bábovek aj.

7 MÁK BÍLÝ Použití: na posyp různých pekárenských a cukrářských výrobků – pečiva, cukrářských výrobků

8 v semenech slunečnice je vysoký obsah vitamínu E. obsahují také vitamín B1 a lecitin - látky jež jsou dobrým lékem na nervy. Použití: mají všestranné použití - do pečiva, zeleninových či ovocných salátů, obilných kaší, používají se i naklíčená. SLUNEČNICOVÉ SEMÍNKO

9  přichází u nás do obliby, zvláště u pekařských výrobků  obsahuje až 57 % oleje - velmi kvalitního a lidskému zdraví prospěšného  v kuchyni se používají celá nebo i drcená semena na sladké i slané pečivo. /Známá, velmi sladká pochoutka v arabských zemích chalva (halva) je často právě ze sezamu/  opraženými semínky se sypou majonézové saláty, obložené chlebíčky apod.  používají se i na minutky, grilované pokrmy, karbanátky, kuře, ryby. SEZAMOVÉ SEMÍNKO

10 používá se v teplé i studené kuchyni i k přímé spotřebě, do salátů, moučníků, do pečiva atd. lněné semínko obsahuje množství vysoce kvalitních tuků obsahuje velké množství vlákniny LNĚNÉ SEMÍNKO

11 SKLADOVÁNÍ vzhledem k vysokému obsahu olej skladujeme olejniny v suchu, chladu a dobře větratelném skladu

12 VADY  ŽLUKNUTÍ,  HOŘKOST,  PLÍSEŇ,  ROZLÁMÁNÍ,  ROZDRCENÍ,  NAPADENÍ ŽIVOČIŠNÝMI ŠKŮDCI,  PROŠLÁ ZÁRUČNÍ LHŮTA,  ZÁMĚNA OBALŮ

13 OPAKOVÁNÍ 1. Vyjmenujte olejniny které prodáváte ve vašem obchodě. 2. Která olejnina se nejvíce prodává a jaké je její použití? 3. Jaké jsou nejčastější vady olejnin? 4. Jaké znáte druhy máku?

14 ZDROJE Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147,


Stáhnout ppt "S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124."

Podobné prezentace


Reklamy Google