Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124."— Transkript prezentace:

1 S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV6 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematická oblast NAUKA O ZBOŽÍ 1 Téma OCET, SŮL, HOŘČICE Ročník 2. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby PROSINEC 2012 Anotace Žáci se seznámí s druhy pochutin, jejich vadami a skladováním. Materiál je určen pro žáky 2.ročníku obor prodavač.

2 OCET SŮL HOŘČICE

3 OCET je roztok kyseliny octové

4 CHARAKTERISTIKA Suroviny : líh, víno – bílé, červené, ovocné víno, VÝROBA:  Vzniká octovým kysáním tekutin obsahujících alkohol. (v ocetnicích)  Ocet se ředí na určité procento, přibarvuje se a ochucuje, nemá žádnou výživovou hodnotu. Používá se na ochucování potravin nebo ke konzervaci.

5 DRUHY OCTA V PRODEJI KVASNÝ OCET LIHOVÝ 8% VINNÝ OCET ČERVENÝ VINNÝ OCET BÍLÝ JABLEČNÝ OCET OCET S BYLINKAMI OCHUCENÉ OCTY – citrónový, s tymiánem, rozmarýnem… BALZAMIKOVÝ OCET (dovoz Itálie)

6 SŮL  je nerost – N /chlorid sodný/

7 CHARAKTERISTIKA Získává se : a) těžbou (solné doly) – kamenná b) odpařováním (mořská sůl)- na odparkách - vakuová - pánvová

8 SŮL – DRUHY V PRODEJI: Jedlá kamenná sůl s jódem 1kg Alpská sůl s jodem 500g Jedlá kamenná sůl s jódem a fluórem 1kg Alpská sůl s jodem a fluoridem 500g Jedlá mořská sůl s jódem 0,5kg Lehká sůl - dietní Proč se přidává do některých druhů solí jód a fluór?

9 HOŘČICE

10 VÝZNAM VE VÝŽIVĚ je považována jako dochucovadlo k některým potravinám, například: k uzeninám, vejcím, při vaření, do pomazánek, salátů, majonéz….

11 HOŘČIČNÉ SEMÍNKO - BÍLÉ A ČERNÉ

12 VÝROBA HOŘČICE SUROVINY: semena hořčice bílé a černé, voda, ocet, cukr, sůl a různé druhy koření VÝROBA: 1. smíchání surovin 2. zrání /10 dni/ 3. přidání konzervačních látek /kyselina benzoová nebo sorbová nebo benzoan sodný/ 4. dobarvení potravinářskými barvivy 5. plnění do obalů

13 DRUHY HOŘČICE V PRODEJI: PLNOTUČNÁ HOŘČICE KRÉMŽSKÁ HOŘČICE DIJONSKÁ HOŘČICE

14 HOŘČICE PLNOTUČNÁ

15 HOŘČICE KRÉMŽSKÁ

16 HOŘČICE S PŘÍSADOU KŘENOVÁ HOŘČICE HOŘČICE S KEČUPEM HOŘČICE S ČESNEKEM A FEFERONKAMI HOŘČICE PIKANT

17 VADY OCET - OCTOVÉ HÁĎÁTKO, KŘÍSOVÝ POVLAK, NEČISTOTY, ZÁMĚNA DRUHU, POŠKOZENÝ OBAL, ZMĚNA BARVY… HOŘČICE – VZHLED – BARVA, ŘÍDKÁ KONZISTENCE, SRAŽENÁ – ODDĚLENÝ TUKOVÝ PODÍL, VÍČKO OTEVŘENÉ, OBAL PONIČENÝ, ZÁMĚNA DRUHU, PROŠLÁ ZÁRUČNÍ LHŮTA… SŮL - CIZÍ PŘÍMĚSI, ROZTRŽENÝ OBAL…

18 SKLADOVÁNÍ OCET, HOŘČICE - v suchých, vzdušných, čistých prostorách s nekolísavou teplotou (do 20°C) chráníme před mrazem SŮL – je hydroskopická, skladuje se odděleně od látek s vysokým obsahem vody a výraznou vůní - jodizovanou jedlou sůl skladujeme nejvýše 3 měsíce od doby jodizace PROČ SKLADUJEME JODIZOVANOU SŮL MAXIMÁLNĚ 3 MĚSÍCE?

19 OPAKOVÁNÍ 1. Které druhy octa znáte? 2. Jakou by jste udělali dodatečnou nabídku k octu? 3. Jaké znáte druhy hořčice a jaký je mezi nimi rozdíl? 4. Které druhy solí znáte? 5. Jaké jsou nejčastější vady hořčice? 6. Jak skladujeme sůl?

20 ZDROJE http://www.pikant-ostrava.cz/images/index.jpg http://www.pikant-ostrava.cz/images/katalog/detail_ocet.jpg http://www.pikant-ostrava.cz/images/katalog/detail_plnotucna.jpg http://www.pikant-ostrava.cz/images/katalog/detail_kremzska.jpg http://www.pikant-ostrava.cz/images/katalog/krenova_katalog.jpg http://www.pikant-ostrava.cz/images/katalog/kecup_katalog.jpg http://www.pikant-ostrava.cz/images/katalog/fefer_katalog.jpg http://www.pikant-ostrava.cz/images/katalog/pikant_katalog.jpg http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/obrazky/ocet.jpg http://www.babkabylinarka.cz/fotky3891/fotos/_vyr_1137jablecny-ocet-500mg.jpg http://www.nejlepsikoreni.cz/img/p/23-58-large.jpg http://www.e-koreni.cz/imgs/products/OstatnUl/239442_main.jpg http://arkotec.cz/189-large_default/ho%C5%99%C4%8Di%C4%8Dn%C3%A9-sem%C3%ADnko- %C4%8Dern%C3%A9-cel%C3%A9-50g.jpg http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MB900349011.jpg http://www.zschemie.euweb.cz/halogeny/sul.jpg http://www.zschemie.euweb.cz/halogeny/sul2.jpg Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, 1996


Stáhnout ppt "S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124."

Podobné prezentace


Reklamy Google