Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012 Šablona: III/2 Sada: A3_41 Datum ověření ve výuce: 4. 9. 2013 Třída: 3 PČ

2 DUM - Digitální Učební Materiál Tematická oblast: Pečovatelské služby Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. Klíčová slova: Dietologie, zásady správné výživy, dietní systémy, druhy diet Jméno autora (vč. titulu): Ivana Marková Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května 3 373 72 Lišov IČO: 75050111REDIZO: 651023599

3 Úvod do dietologie Co je dieta? dieta je strava, která v danou chvíli poskytne správnou kalorickou hodnotu obsahuje živiny – bílkoviny, tuky, cukry, minerální látky a vitamíny správná výživa zabezpečuje optimální růst, obnovu a udržení všech funkcí organismu formy diety: diety ke snížení nebo ke zvýšení hmotnosti (krátkodobé) léčebné diety k ošetření nemoci (dlouhodobé)

4 Zásady správné výživy 1) jezte pestrou stravu bohatou na ovoce a zeleninu, luštěniny a celozrnné výrobky 2) dopřejte si denně čerstvé ovoce a zeleninu 3) zařazujte do svého jídelníčku celozrnné výrobky a alespoň jednou týdně luštěniny 4) snižte spotřebu masa, upřednostňujte libové drůbeží, králičí a rybí maso 5) omezte spotřebu vajec na 2 kusy týdně 6) omezujte příjem tuků, zvláště živočišných - upřednostňujte kvalitní rostlinné oleje 7) vybírejte mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku

5 Zásady správné výživy 8) omezujte příjem soli - skrytý obsah soli je v uzeninách, sýrech, některých kořenících směsích, v konzervách 9) pijte alespoň 2 litry tekutin denně, nevhodné jsou nápoje s alkoholem a cukry 10) pozor na nadváhu 11) pro uchování potravin používejte chlazení a zmrazování 12) nekonzumujte potraviny napadené plísní, hnilobou či jinak zkažené 13) při přípravě stravy dávejte přednost vaření a dušení před pečením a grilováním 14) žijte aktivně, relaxujte, odpočívejte, sportujte

6 Dietní systémy jakoukoliv dietu, jako součást léčebné výživy, předepisuje lékař stravu připravují a kontrolují odborní zdravotničtí pracovníci, kteří jsou povinni: zabezpečovat správný výběr surovin dbát na správné složení stravy dodržovat správnou technologii přípravy stravy starat se o správné podání léčebné výživy dieta ovlivňuje průběh nemoci a také její rekonvalescenci dodržuje se krátkodobě nebo dlouhodobě podle nemoci

7 Druhy diet - přehled

8 ZDROJE Obrázky: 1) GILBRAY, James. Commons.wikimedia.org: 1796-short-bodied-gillray-fashion-caricature.jpg [on-line]. 2006-7-30 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 2) KOZÁK, Martin. Commons.wikimedia.org: Raphanus sativus, red radish variant.jpg [on-line]. 2009-4- 4 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 3) Rocket000. Commons.wikimedia.org: Fruit-cherries.svg [on-line]. 2009-4-4 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na Externí zdroje:


Stáhnout ppt "DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google