Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PŠTROSÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pštrosí, maso, charakteristika, vejce, peří, složení Autor:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PŠTROSÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pštrosí, maso, charakteristika, vejce, peří, složení Autor:"— Transkript prezentace:

1 PŠTROSÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pštrosí, maso, charakteristika, vejce, peří, složení Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, Litoměřice Anotace: výukový materiál pro pštrosí maso Vypracováno: I.pololetí 2012/2013

2 CHARAKTERISTIKA  Pštrosi obvykle váží mezi 90 a 130 kg  Pera samců jsou černá s příměsí bílých per na křídlech a ocasu  Ptáci stojí na dvou prsech, přičemž větší vnitřní prst se podobá kopytu.  Rychlost na krátkou vzdálenost rychlost až 70 km/h.  Pštros se proti nepřátelům brání kopáním.  Pštros je pták s nejdelším krkem.  Pštrosi se mohou dožívat až 75 let

3 SLOŽENÍ MASA doubravice.php doubravice.php Porovnání pštrosího masa s ostatními druhy masa: KalorieProteinyTukCholesterol Jehněčí 241 kcal 24 g 15 g 92 mg Hovězí 282 kcal 25 g 18 g 91 mg Krůtí 159 kcal 29 g 4 g 69 mg Kuřecí 165 kcal 28 g 4 g 86 mg Vepřové 323 kcal 26 g 22 g 99 mg Pštrosí 114 kcal 26 g 2 g 60 mg

4 TRVANLIVOST MASA  skladovacích podmínek 0-2°C  minimálně 4 týdny  každé posunutí teploty o 1°C znamená urychlení zrání a tím zkrácení trvanlivosti cca o jeden týden

5 ZRÁNÍ MASA  Pštrosí maso mimořádně šťavnaté a křehké  zraje ve vakuu po dobu 1 týdne až 14 dní  během zrání se zvýrazní chuťové vlastnosti a maso se stane ještě křehčí

6 VEJCE  porcelánovitá skořápka se používá k různým ozdobám  na výrobu uměleckých předmětů  pštrosí vejce mají menší obsah cholesterolu než vejce slepičí ivanyazdenka.blog.cz

7 PEŘÍ  použití v oblasti módy  v elektrotechnickém průmyslu  nejhodnotnější péra jsou "bílá", cca 24 středních pér  používají se k nejrůznějším a dekorativním účelům a zvláště ve varieté

8 ZDROJ:  Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:


Stáhnout ppt "PŠTROSÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pštrosí, maso, charakteristika, vejce, peří, složení Autor:"

Podobné prezentace


Reklamy Google