Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,"— Transkript prezentace:

1 KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa, pastinák, křen Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa, pastinák, křen Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno/ ověřeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 106 Vytvořeno/ ověřeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 106

2 VÝZNAM ZELENINY  Bohatá na karoten, vitamíny skupiny B, C.  Minerální látky - fosfor, vápník a draslík.  Obsahuje jednoduchých sacharidů, vlákniny a vonných silic. 1.

3 MRKEV  Mrkev je červenooranžový kořen.  Má jemná a skladkou chuť. Dělí se na: Mrkev stolní Mrkev stolní Karotku Karotku 2. chut.asp?c=A110427_145834_dobra-chut_glu

4 PETRŽEL KOŘENOVÁ   Petržel kořenová má bílý nasládlý aromatický kořen.   Rostlina poskytuje také velmi aromatickou nat'.   Nať lze využívat celoročně jako zdroj vitamínu C.   Kořen má podobnou výživovou hodnotu jako mrkev. 3. kuchyne aspx

5 PASTINÁK  Bělavě žlutý jednoduchý či rozvětvený.  Aroma má podobné petrželi, ale je více sladký.  Používá se podobně jako petržel. 4.

6 KŘEN  Křen jsou silné válcovité kořeny.  Povrch je světle žlutý až šedavý.  Jakostní kořen musí být pevný hladký nerozvětvený,nezdřevnatělý.  Dužina je bílá.  Obsahuje siličné látky, vitamin C (70 až 100 mg ve 100 g). 5.

7 CELER Celer hlíznatý  bulva smetanové barvy, velmi aromatická Celer naťový (listový)  jemná aromatickou nať, hlína je velmi členěná  jemná tmavozelenou aromatickou nať, hlína je velmi členěná Celer řapíkatý  dužnaté zesílené křehké listové řapíky  výrazná aromatická jemná chuť  řapíky jsou bohaté na vitamín C 6.

8 ŘEDKEV  Ředkev má delší a mohutnější kořen než ředkvička.  Tvar je různý (řepovitý, kulatý, kuželovitý), stejně jako barva slupky (nažloutlá, žlutohnědá, černá, červená či fialová).  Dužina je nasládlá, méně šťavnatá než dužina ředkvičky. 7.

9 ČERVENÁ ŘEPA  Červená řepa má velmi šťavnatou bulvu, nasládlé chuti a řepné vůně.  Na příčném řezu dužinou jsou typické soustředné druhy.  Dužina obsahuje množství vlákniny.  Konzumuje se syrová (příprava salátů) nebo se konzervuje. 8.

10 Zdroj:  Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:


Stáhnout ppt "KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,"

Podobné prezentace


Reklamy Google