Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,"— Transkript prezentace:

1 KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa, pastinák, křen Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa, pastinák, křen Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno/ ověřeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 106 Vytvořeno/ ověřeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 106

2 VÝZNAM ZELENINY  Bohatá na karoten, vitamíny skupiny B, C.  Minerální látky - fosfor, vápník a draslík.  Obsahuje jednoduchých sacharidů, vlákniny a vonných silic. 1. http://mlsnakocka.blog.cz/0909/pecena-mlada-korenova-zelenina

3 MRKEV  Mrkev je červenooranžový kořen.  Má jemná a skladkou chuť. Dělí se na: Mrkev stolní Mrkev stolní Karotku Karotku 2. http://www.lidovky.cz/dejte-mrkvi-sanci-vyzkousejte-5-receptu-fch-/dobra- chut.asp?c=A110427_145834_dobra-chut_glu

4 PETRŽEL KOŘENOVÁ   Petržel kořenová má bílý nasládlý aromatický kořen.   Rostlina poskytuje také velmi aromatickou nat'.   Nať lze využívat celoročně jako zdroj vitamínu C.   Kořen má podobnou výživovou hodnotu jako mrkev. 3. http://kuchyne.dumazahrada.cz/clanky/kuchyne-od-a-do-z/ovoce-a-zelenina-pod-lupou-vii-petrzel-nenapadny-favorit- kuchyne-21716.aspx

5 PASTINÁK  Bělavě žlutý jednoduchý či rozvětvený.  Aroma má podobné petrželi, ale je více sladký.  Používá se podobně jako petržel. 4. http://cs.wikipedia.org/wiki/Pastin%C3%A1k_set%C3%BD

6 KŘEN  Křen jsou silné válcovité kořeny.  Povrch je světle žlutý až šedavý.  Jakostní kořen musí být pevný hladký nerozvětvený,nezdřevnatělý.  Dužina je bílá.  Obsahuje siličné látky, vitamin C (70 až 100 mg ve 100 g). 5. http://www.ireceptar.cz/zdravi/kren-jako-pochoutka-i-lek-tipy-a-recepty/

7 CELER Celer hlíznatý  bulva smetanové barvy, velmi aromatická Celer naťový (listový)  jemná aromatickou nať, hlína je velmi členěná  jemná tmavozelenou aromatickou nať, hlína je velmi členěná Celer řapíkatý  dužnaté zesílené křehké listové řapíky  výrazná aromatická jemná chuť  řapíky jsou bohaté na vitamín C 6. http://one-day-slimmer.blogspot.cz/2012/09/smazeny-celer-se-syrem.html

8 ŘEDKEV  Ředkev má delší a mohutnější kořen než ředkvička.  Tvar je různý (řepovitý, kulatý, kuželovitý), stejně jako barva slupky (nažloutlá, žlutohnědá, černá, červená či fialová).  Dužina je nasládlá, méně šťavnatá než dužina ředkvičky. 7. http://www.ekofarma-redhost.cz/sortiment/redkev-bila-daikon

9 ČERVENÁ ŘEPA  Červená řepa má velmi šťavnatou bulvu, nasládlé chuti a řepné vůně.  Na příčném řezu dužinou jsou typické soustředné druhy.  Dužina obsahuje množství vlákniny.  Konzumuje se syrová (příprava salátů) nebo se konzervuje. 8. http://www.lidovky.cz/nejlepsi-zimni-zelenina-cervena-repa-dsa-/dobra-chut.asp?c=A111004_171434_dobra-chut_glu

10 Zdroj:  Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6


Stáhnout ppt "KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,"

Podobné prezentace


Reklamy Google