Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aneta Kiková, KMD FreeDeK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aneta Kiková, KMD FreeDeK"— Transkript prezentace:

1 Aneta Kiková, KMD FreeDeK
Rambutan Aneta Kiková, KMD FreeDeK

2 Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité zdroje

3 Odborný název Nephelium lappaceum

4 Lidový název Vlasatý Cherry Ngau (thajsky) Rambutan

5 Obrázek rostliny

6 Obrázek plodu

7 Země původu Rambutan pochází z Malajsie. Je rozšířený v tropech 15 stupňů od rovníku v Africe, Kambodži, Karibiku, Střední Americe, Indii, Indonésii, Malaysii, Filipínách, Srí Lance a poslední dobou také v částech Austrálie. Největším pěstitelem rambutanu je Thajsko.

8 Chuť Plod se dá dobře rozkrojit, vyloupnout a vypeckovat. Konzumuje se pouze dužnina. Dužnina je sladkokyselá a aromatická, téměř jako ananas s lehkou meruňkovou příchutí. Chuť rambutanu je podobná liči, zdá se ale chutnější. Konzumuje se čerstvá nebo se přidává do různých ovocných salátů.

9 Barva Semena jsou hnědá, a podobají se čerstvým mandlím. Plody tvarem i velikostí připomínají švestku nebo vlašský ořech. Jsou kulaté, oranžové až tmavě červené nebo žluté. Na povrchu mají měkké, klkovité ostny červené nebo žlutooranžové barvy. Pod silnou slupkou se nachází téměř průsvitná rosolovitá, ne tuhá, ale pevná šťavnatá dužina.

10 Velikost Rambutan je stálezelený, asi 15 metrů vysoký strom. Ke svému životu potřebuje teplotu okolo pětadvaceti stupňů Celsia (celoročně) a vysokou vlhkost, nejlépe osmdesátiprocentní. Plody velikosti vlašského ořechu jsou po celém povrchu pokryté hustými měkkými ostny. V každém plodu se nachází jedno velké semeno, obalené sladkou dužninou.

11 Využití Rambutan se používá jak syrový, tak zpracovaný různými způsoby. Z ovoce se používají i semena a to k výrobě olejů a mýdla. Semena se také využívají v kosmetice. Kořeny, kůra a listy rambutanu se používají k léčivým účelům v asijském lidovém lečitelství. Využivají se také jako barvivo.

12 Zajímavosti Rambutan patří mezi nejkvalitnější a nejjemnější druh tropického ovoce. Plody tvoří z osmdesáti procent voda. Dále obsahují vitamin C, vitaminy skupiny B, draslík, fosfor a minerální látky. Dle lékařů mírní bolesti hlavy, průjem, snižují horečku a fungují proti vnitřním parazitům.

13 Použité zdroje


Stáhnout ppt "Aneta Kiková, KMD FreeDeK"

Podobné prezentace


Reklamy Google