Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA"— Transkript prezentace:

1 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
datle

2 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
Datle  Datlovník pravý patří k nejstarším pěstovaným rostlinám, zmínky o něm nalézáme v Bibli archeologické výzkumy dokládají jeho úmyslné pěstění už v mladší době kamenné.

3 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
Datle  Datlová semena jsou zdrojem datlového oleje (používá se v kosmetice) či surovina pro výrobu kyseliny šťavelové. Mimo plodů se využívají i další části rostliny: dřevo datlovníku coby stavební materiál a listy jako zdroj celulózy nebo výzdoba při slavnostech

4 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA

5 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
Datle jsou nejlepší náhražkou sladkostí. Nejen dětem, ale i dospělým se mají místo bonbonů, které jsou nanejvýš kyselinotvorné, nabízet datle. Datlovníky nepřinášejí užitek jen v kuchyni. Drcená semena, obsahující více než 20 % tuků, jsou krmivem pro zvířata (velbloudy) a z listů až 3 m dlouhých se pletou užitečné věci: koše, klobouky, rohože a z vláken listových řapíků se splétají provazy.

6 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA

7 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
dozrávající datle

8 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
2. kokosový ořech

9 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
kokosový ořech Čeleď: arekovité Kokosovník ořechoplodý se pěstuje ve většině tropického pásu.

10 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
kokosový ořech Semeno kokosovníku je vlastně ono ovoce, které běžně konzumujeme. Uvnitř nezralých semen je vrstva bílkoviny, která vytváří ve vodě emulzi - kokosové mléko. Při zrání se podíl kokosového mléka zmenšuje, ale úplně nevymizí. Při usušení dužniny vzniká průmyslově využitelná kopra.

11 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
kokosový ořech

12 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
kokosový ořech Kokosovník se pěstuje již více než tří tisíce let, např. v Indii jsou první záznamy o jeho pěstování datovány již kolem roku 1000 př.n.l. Dříve se ze skořápek soustružily knoflíky a misky. Středoevropané se o kokosovníku dozvěděli v 16. století z antických spisů a herbářů.

13 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
kokosový ořech

14 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
kokosový ořech Kokosový ořech býval také nazýván mořským ořechem, protože jeho plody dobře plavou a slaná voda jim příliš neuškodí. Po mořských vlnách se pravděpodobně ořechy kdysi samy šířily z ostrova na ostrov. Schopnost kokosu překonat po vodě velké vzdálenosti svedla už mnoho přírodovědců k hledání původního domova kokosovníku. Jeho skutečná pravlast ale zřejmě zůstane neodhalena, patrně pochází z jižní Indie, Oceánie či Indonésie.

15 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
Kokosový ořech Sušená dužnina z kokosu se často používá jako dekorační a aromatická přísada na sladké pochutiny (zákusky a dorty). V obchodech s potravinami se kromě celých kokosových plodů také běžně prodává kokos strouhaný. Kokos je zdrojem i kokosové mouky a je základní potravinou pro velkou část světové populace V kosmetice se dá používat v tělových mlécích , sprchových gelech někdy i ve vůních.

16 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
3. ananas

17 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
ananas Čeleď: bromeliovité Tato rostlina pochází z Brazilie a Paraguaye, odkud byla rozšířena místními kmeny indiánů do střední Ameriky a Mexika. Prvně byla popsána a pro Evropu objevena Kryštofem Kolumbem. Po příjezdu Španělů se domestikovaná rostlina stala velmi oblíbeným vývozním artiklem.

18 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
ananas

19 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
ananas

20 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
4. pomeranč Pomeranč je plod pomerančovníku pravého.

21 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
pomeranč Čeleď: routovité Pomerančovníky jsou stromy, zřídka i keře. Pochází pravděpodobně ze subtropických hraničních oblastí Číny aVietnamu. Nikde neroste jako planá rostlina.

22 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
pomeranč

23 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
pomeranč V 15. století byl do Evropy dovezen portugalskými obchodníky a záhy po objevení Ameriky i tam. Plody jsou bobule.

24 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
Pomeranč Plody jsou kvalitním zdrojem vitamínu C a konzumují se čerstvé, kompotují se nebo lisují na osvěžující šťávu. Ze slupek se získává pektin a hlavně esenciální oleje, které slouží k aromatizaci potravin a v kosmetice, v menší míře se používají v lékařství k výrobě tinktur

25 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
5. banán Banán je plod banánovníku. Banán, resp. rostlina banánovník, byl domestikován v jihovýchodní Asii a podle archeologických nálezů to mohlo nejspíše být na území dnešní Papuy-Nové Guineje a to možná již 8000 př. n. l.

26 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
banán Čeleď: banánovníkovité V roce 1502 portugalští kolonisté vybudovali první banánové sady v Karibiku a ve střední Americe

27 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
banán

28 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
banán

29 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
Banán – banánovník je mohutnou bylinou

30 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
6. kiwi Botanicky aktinídie ovocná, je popínavá rostlina původem z Číny. Z jednoho stromku se sklidí až 200 kg plodů.

31 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
kiwi výborný zdroj vitaminu C dobrý zdroj draslíku obsahuje rozpustnou vlákninu, která pomáhá snížit krevní hladinu cholesterolu

32 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
kiwi

33 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
kiwi

34 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
kiwi

35 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
7. fíky Je považován za plod, ale ve skutečnosti je to uzavřené plodenství vzniklé dozráním specializovaného květenství, tzv. sykonia. Fíky mají symbiotický vztah s vosičkami fíkovnicemi.

36 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
fíky Fíkovník je rod vyšších dvouděložných rostlin z čeledi morušovníkovité.

37 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
fíky

38 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
fíky Plodem jsou nažky. Pochází původně z Přední Asie.

39 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
fíky – list fíkovníku

40 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
fíky

41 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
8. papája Papája obecná je rod teplomilných rostlin z čeledě papájovitých, vyznačující se velkými jedlými plody.

42 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
Papája pochází pravděpodobně ze Střední Ameriky. Jsou to mohutné byliny s dřevnatějícími lodyhami.Mají tvar stromu a dosahující výšky až 10 m. Plodem papáji jsou bobule.

43 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
papája

44 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
Papája obecná se od pradávna pěstuje pro své plody, které se konzumují syrové nebo kompotované, připravují se z nich džemy i ovocné nápoje.

45 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
9. liči

46 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
Liči Liči čínské je jediný zástupce rodu liči z čeledi mýdelníkovité. Jeho ovoce je známo jako liči. Původem je z Asie, z Číny a Indočíny. Plody peckovice.

47 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
Liči Liči je plodem stálezeleného majestátného stromu, který může dorůstat 15 – 20 m a dožít se i přes 200 let.

48 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
Liči Sušené plody se často nazývají čínskými švestkami a konzervované plody čínskými jahodami nebo jablky. Liči se konzumuje čerstvé, kompotované nebo sušené.

49 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
Plodící strom liči.

50 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
10. karambola = čínská hvězdice Ovoce stromu Averrhoa carambola. Nejčastěji se jí čerstvé v exotických ovocných salátech nebo jako ozdoba pohárů a nápojů. Před konzumací se odstraní hnědá žebra a plod se nakrájí na plátky. Vzniknou tak velmi dekorativní hvězdy.

51 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
karambola Nezralé plody. Plody obsahují velké množství kyseliny šťavelové  a měly by se konzumovat jen v malém množství. Při nadměrné konzumaci mohou způsobit otravu.

52 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
karambola Averrhoa carambola L., tzv. „malajská hvězda“, z čeledi šťavelovité je tropický stále zelený strom původem z jihovýchodní Asie, který se pěstuje pro šťavnaté, kyselé ovoce nazývané jako karambolky.

53 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
karambola – plody

54 EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
karambola


Stáhnout ppt "EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA"

Podobné prezentace


Reklamy Google