Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité."— Transkript prezentace:

1 M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK

2 Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité zdroje

3 Odborný název Vodního melounu: botanicky lubenice obecná latinsky Citrullus lanatus Cukrového melounu: botanicky meloun cukrový latinsky Cucumis melo

4 Lidový název vodní meloun, cukrový meloun die wassermelone,honeydew watermelon, cantaloupe cocomero,zuckermelone sandía,

5 Obrázek rostliny

6 Obrázek plodu

7 Země původu V současnosti jsou melouny pěstovány na celém světě v příhodných klimatických podmínkách. V Evropě mezi výrazné producenty patří Itálie, Řecko, Španělsko a Kypr. Z mimoevropských zemí je to například Izrael.

8 Chuť Vodní meloun je tvořen vodou a to z 90% až 93%, obsahuje od 15 do 30 kcal/100g a jsou vydatným zdrojem kyseliny jablečné, listové a citronové. Plody cukrového melounu obsahují průměrně 6-8% cukru. Jeho dužnina je hutnější, má lahodnou chuť a krásně voní.

9 Barva Vodní meloun je tvořen načervenalou vodnatou dužninou (pokud je meloun zralý) a zelenou kůrkou. Meloun cukrový je druh melounu s typicky žlutou kůrou a zelenou dužninou.

10 Velikost Vodní melouny mohou dosahovat až váhy okolo 15 kg, ale uvádí se, že nejlepší plody ke konzumaci mají hmotnost okolo 2 kg. Co se týče melounů cukrových, ty mohou podle druhů dorůstat až do 1 metru.

11 Využití V kosmetice, v podobě léků a hlavně v zábavě.

12 Zajímavosti Největší známý meloun vážil 122 kg, melouny okolo 100 kg nejsou výjimkou. Občas se jako rarita vypěstuje hranatý meloun, který roste v hranaté nádobě.

13 Použité zdroje www.wikipedia.org www.ireceptar.cz obrázky na google


Stáhnout ppt "M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité."

Podobné prezentace


Reklamy Google