Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rostliny rybníka a jeho okolí 2

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rostliny rybníka a jeho okolí 2"— Transkript prezentace:

1 Rostliny rybníka a jeho okolí 2

2 Příští HODINU REFERÁT PLANKTON

3 Které další rostliny jsou běžné v ekosystému rybníku?
traviny Jak poznáš traviny??

4 Traviny jsou Jednoděložné rostliny, které Mají: Úzké listy Obvykle Dutý stonek (stéblo) Nenápadné květy v květenství Svazčité kořeny Často oddenek (podzemní stonek), pomocí kterého přetrvávají zimu a rozmnožují se jím

5 Rákos obecný Vytváří husté souvislé porosty zvané rákosiny, často roste spolu s ostřicemi.

6 Rozrůstání rákosu pomocí oddenků.
oddenek Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá  tráva dorůstající m. Rozrůstání rákosu pomocí oddenků.

7 Stéblo rákosu Na vrcholu stonku vyrůstá velké mnohokvěté květenství (lata) dlouhé až 50 cm.

8 Orobinec širolistý Jedná se o vytrvalou, asi 1-2,5 m vysokou rostlinu s oddenkem .

9 Květenství je složené z mnoha nahloučených květů, tento typ květenství se nazývá palice, nahoře jsou samčí květy a dole samičí. Květenství orobince

10 Drobné plody se šíří pomocí chlupů větrem do okolí.
Zralé plodenství orobince je hnědé barvy.

11 Ostřice štíhlá Ostřice latnatá
Jedná se o rostliny trávovitého vzhledu. Někdy vytvářejí husté trsy. Stonek bývá zpravidla trojhranný. Ostřice latnatá

12 Ostřice srstnatá V ČR roste více jak 80 druhů ostřic.

13 Příčný řez stonkem trávy ostřice ??????

14 Rostliny na vodní hladině

15 Leknín bělostný

16 Nachází se většinou uprostřed rybníků a stojatých vod.
Má nejčastěji bílou nebo narůžovělou barvu květů. Plazivým oddenkem a kořeny je pevně zakotven v bahnitém dně. Z tlustého oddenku vyrůstají listy s  řapíky dlouhými přes 2 m. V přírodě roste jen vzácně, patří mezi kriticky ohrožené a přísně chráněné rostliny.

17

18 Leknín bílý je naše největší vodní rostlina.

19 Stulík žlutý

20 Stulík žlutý se vyskytuje ve stojatých nebo pomalu tekoucích vodách.
Koření v hloubce 50 až 200 cm v bahnitém dně. Z kořene vyrůstá stonek a dlouhé řapíky listů. Listy a květ plavou na hladině. Květy jsou velké 4 až 6 cm a voní po jablkách. Na zastíněných hladinách nekvete. Plodem je vejcovitá tobolka podobná makovici. Semena se šíří vodou.

21 Rdest kadeřavý

22 V ČR  je jedním z nejhojnějších druhů rdestů.
Rdest kadeřavý je vodní rostlina ponořená pod hladinou. Celá rostlina bývá často červenavě hnědá. Listy bývají nápadně kadeřavé. Lodyhy až 2 m dlouhé.

23 Rdest plovoucí Vodní rostlina s kožovitými, protáhlými listy, jež plovou na hladině a záhy umírají. Rychle se rozrůstá.

24 Okřehek menší

25 Okřehek menší - lidově se mu někdy říká „žabinec“ - je v ČR jedna z nejhojnějších vodních rostlin vyskytující se ve stojatých a mírně tekoucích vodách. Je tvořen pouze lupenitou stélkou a jedním kořínkem, kvete jen velmi vzácně. Celá rostlinka je jen 1,5 až 5 mm dlouhá a volně plave na hladině. Rostliny vytvářejí rozsáhlé kolonie.

26 Rostliny v okolí vody

27 Blatouch bahenní

28 Rostlina je mírně jedovatá.
Květy jsou leskle žluté. Plodem je mnohosemenný měchýřek . Rostlina je chráněna.

29

30 Kosatec žlutý

31 Kosatec žlutý je vytrvalá chráněná bylina , jejíž výška je 50 – 150 cm
Kosatec žlutý je vytrvalá chráněná bylina , jejíž výška je 50 – 150 cm. Květy velké 8 – 10 cm jsou žluté. Plodem je podlouhlá tobolka. Oddenek kosatce žlutého obsahuje slabě jedovaté látky. Kosatec žlutý se často pěstuje jako okrasná rostlina.

32 Devětsil lékařský

33 Po odkvětu se stonky prodlužují a dosahují výšky až jednoho metru.
Devětsil lékařský je vytrvalá rostlina se silným oddenkem. Již počátkem března vyrůstají z oddenku tlusté, duté stonky na vrcholu s květy v květenství. Po odkvětu se stonky prodlužují a dosahují výšky až jednoho metru.

34 Listy vyrůstají až po odkvětu, jsou dlouze řapíkaté s nápadně velkou, srdčitou čepelí. Jsou to jedny z největších listů našich rostlin ( až 60 cm široké a 1 m dlouhé). Devětsil lékařský je léčivá rostlina. Působí zejména při kašli a chrapotu.

35 Rostliny rybníka a jeho okolí (2)
traviny u břehu: jednoděložné rostliny s úzkými listy a nenápadnými květy, např. rákos, orobinec, ostřice v hlubší vodě - leknín bělostný, stulík žlutý, rdest - oddenek a kořeny mají v bahně dna, listy a květy na hladině, u rdestu listy i pod hladinou, jsou citlivé na čistotu vody – v ČR chráněné; okřehek – drobná rostlinka volně plovoucí na hladině byliny v okolí vody – blatouch bahenní, kosatec žlutý, devětsil lékařský Vegetativní rozmnožování – druh nepohlavního rozmnožování - z části rostliny , např. z oddenku vyroste nová rostlina (rákos, orobinec, okřehek).

36 KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY
JEDNODĚLOŽNÉ DVOUDĚLOŽNÉ semeno klíčí jedním lístkem semeno klíčí dvěma lístky byliny byliny i dřeviny úzké listy se souběžnou žilnatinou široké listy s rozvětvenou žilnatinou svazčité kořeny hlavní kořen s postranními kořeny

37 KTERÉ ROSTLINY ROSTOU V OKOLÍ VODY?
OPAKOVÁNÍ:   KTERÉ ROSTLINY ROSTOU V OKOLÍ VODY? A KTERÉ ROSTLINY ROSTOU V HLUBŠÍ VODĚ RYBNÍKU? CO MAJÍ SPOLEČNÉHO, ČÍM SE LIŠÍ? CO JE TO VEGETATIVNÍ ROZMNOŽOVÁNÍ? KTERÉ ROSTLINY SE TAKTO ROZMNOŽUJÍ? ČÍM SE LIŠÍ OD POHLAVNÍHO ROZMNOŽOVÁNÍ? POPIŠ ZNAKY ROSTLIN, KTERÉ SOUHRNNĚ OZNAČUJEME JAKO TRAVINY, A UVEĎ PŘÍKLADY TRAVIN ROSTOUCÍCH V EKOSYSTÉMU RYBNÍKA. JAK SE LIŠÍ JEDNODĚLOŽNÉ A DVOUDĚLOŽNÉ ROSTLINY (UVEĎ ASPOŇ 3 ROZDÍLY).


Stáhnout ppt "Rostliny rybníka a jeho okolí 2"

Podobné prezentace


Reklamy Google