Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dožívá se vysokého věku až 1000 let

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dožívá se vysokého věku až 1000 let"— Transkript prezentace:

1 Dožívá se vysokého věku až 1000 let
Dožívá se vysokého věku až 1000 let. Má tmavě hnědou borku a laločnaté listy. Květy jsou jednopohlavné. Plody jsou žaludy, nažky v miskovité číšce. Lesní zvěř je vyhledává jako potravu. Dřevo je velmi tvrdé, používá se na vodní stavby, protože nehnije

2 Je naším národním stromem. Borka je hladká, šedá
Je naším národním stromem. Borka je hladká, šedá. Listy mají srdčitou čepel. Květenství má blanitý listen. Z květů se vyvíjejí plody, oříšky. Dřevo je měkké, používá se na řezbářské práce. Květy mají léčivé účinky, suší se jako přísada do čajů.

3 Má šedou hladkou borku a lesklou vejčitou čepel listů s lehce zvlněnými okraji. Listy tvoří velmi hustou korunu. Květy jsou jednopohlavné, po opylení a oplození ze samčích květů vznikají bukvice, trojboké nažky v ostnité číšce. Lesní zvěř je vyhledává jako potravu. Dřevo je tvrdé, používá se na výrobu nábytku a parket.

4 Vyskytuje se v lesích nižších poloh. Strom s hladkou tmavošedou borkou
Vyskytuje se v lesích nižších poloh. Strom s hladkou tmavošedou borkou. Listy mají pilovitou čepel a podél žilek jsou výrazně zprohýbané. Květy jsou jednopohlavné, uspořádané do jehněd. Plodem jsou drobné oříšky přirostlé k trojlaločnatému křídlu, které usnadňuje šířené větrem. Velmi tvrdé dřevo se využívá k výrobě dřevěných násad nářadí.

5 Jednodomý strom, jenž kvete obvykle v březnu
Jednodomý strom, jenž kvete obvykle v březnu. Samčí květy jsou uspořádané v dlouhých jehnědách, samičí květy jsou nenápadné. Po oplození se samičí květy mění v šišticovitá plodenství. Borka je hladká, tmavě hnědo-šedá. Listy mají okrouhlý tvar a zubatý okraj.

6 Světlomilná dřevina se štíhlým kmenem s nápadnou bílou borkou
Světlomilná dřevina se štíhlým kmenem s nápadnou bílou borkou. Listy mají kosočtverečnou čepel. Jednopohlavné květy jsou uspořádány v jehnědách. Plodem jsou křídlaté nažky, které se šíří větrem. Dřevo se používá k výrobě nábytku, nebo na topení

7 8 Žlutozelené květy rozkvétají krátce před olistěním. Borka je rozpukaná, červenavá. Listy jsou laločnaté, ze spodní strany světlejší. Plodem je křídlatá dvounažka. Z květů se vyrábí sladký sirup. List tohoto stromu má ve své vlajce Kanada.

8 Tvar listů je velmi podobný laločnatým listům javoru, odlišuje se od něj hladkou, v plátech se olupující šedobílou borkou. Strom je odolný vůči znečištění a proto je hojně vysazován ve městech. Vytváří kulovitá plodenství.

9 Domovem tohoto stromu je Balkánský poloostrov, je vysazován jako okrasná parková dřevina, která vrhá stín. Listy má dlanitě složené. Bílé květy jsou oboupohlavné, plodem jsou ostnité tobolky s 1 – 3 semeny. Borka je rozpraskané, šedohnědá.

10 Má keřovitý vzhled. Borka bývá rozpraskaná, tmavě hnědá
Má keřovitý vzhled. Borka bývá rozpraskaná, tmavě hnědá. Kvete časně z jara, jedná se o rostlinu dvoudomou. Jednopohlavné květy jsou uspořádané v jehnědách. Samčím chlupatým jehnědám se lidově říká „kočičky“. Na samičích jehnědách se po oplození vyvíjejí tobolky s ochmýřenými semeny. Semena jsou rozšiřována větrem. Má velmi měkké dřevo, proutí se využívá k pletení košů.

11 Borka je hladká, šedě zbarvená
Borka je hladká, šedě zbarvená. Lichozpeřené listy raší až začátkem června. Květy jsou oboupohlavné, plodem jsou okřídlené nažky. Dřevo je velmi pružné, proto se používá k výrobě lyží či k dýhování

12 12 Tento keř kvete již v únoru jako první z listnatých stromů. Jednopohlavné květy vytváří jehnědy. Opylení probíhá větrem. Plodem jsou oříšky jejichž semena slouží jako potrava mnoha živočichům, kteří si z nich dělají zásoby. Listy jsou okrouhlé, zubaté. Borka je hladká, světle hnědá.

13 9 Nápadný keř s bílými květy v plochých širokých květenstvích. Borka je rozbrázděná, šedohnědá. Plody jsou černé bobule. Květy i plody mají léčivý účinek, plody obsahují vysoký podíl vitamínu C.

14 5 Vysoký, štíhlý strom, často se vysazuje podél cest, kde zpevňuje krajnice. Listy jsou laločnaté na rubu bílé a plstnaté. Květy jsou jednopohlavné, tvoří jehnědy. Plodem je tobolka. Borka je hladká, bělošedá. Obrovské množství pylu hojně sbírají včely.


Stáhnout ppt "Dožívá se vysokého věku až 1000 let"

Podobné prezentace


Reklamy Google