Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rostliny rybníka a jeho okolí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rostliny rybníka a jeho okolí"— Transkript prezentace:

1 Rostliny rybníka a jeho okolí

2 všechny organismy v rybníku a jeho okolí
Co tvoří společenstvo rybníka? všechny organismy v rybníku a jeho okolí Co tvoří ekosystém rybníka? společenstvo spolu s neživou přírodou půda vzduch voda

3 společenstvo

4 vzduch půda ekosystém voda

5 ROSTLINY základním zdrojem výživy pro celý rybník jsou
Rostliny využívají energii ze SLUNCE!

6 Břehová zeleň stromy a keře, které rostou na břehu rybníka a svými kořeny tyto břehy zpevňují např. vrby, olše, topoly, duby, jasany… břehovou zeleň je nutné chránit patří mezi dvouděložné rostliny

7 Olše lepkavá Mladé větvičky jsou lepivé.
Listy se na podzim nezbarvují, ale opadávají zelené. Patří k dřevinám, které díky značné tvorbě pylu vyvolávají alergie.

8 dřevnaté šištice (loňské)
samčí jehnědy dřevnaté šištice (loňské) Samičí květy v době zralosti vytvářejí typické šištice, které jsou lepkavé a vytrvávají na stromě obvykle až do jara příštího roku.

9 Jasan ztepilý Ztepilý = pěkně urostlý. Jasan je opravdu většinou statný strom. Listy jsou 20–25 cm dlouhé, lichozpeřené.

10 Drobné květy vyrůstají v květenstvích.
Plody jsou úzké křídlaté nažky rostoucí na dlouhých převislých stopkách.

11 Topol černý Topol černý je strom s rozložitou korunou a silným kmenem, který dosahuje průměru až dva metry. Kořenový systém je dobře vyvinutý, takže topoly odolávají bez problémů i značně silným větrům.

12 Topol patří mezi dvoudomé dřeviny.
Samičí jehnědy na samičím stromě Samčí jehnědy na samčím stromě Topol patří mezi dvoudomé dřeviny. Plodem je tobolka, která obsahuje množství ochmýřených semen.

13 Dub letní Jeho koruna je mohutně a nepravidelně rozložitá.

14 Plodem je žalud (nažka) na dlouhé stopce.
Listy mohou na stromě vytrvávat do zimy.

15 Který další druh dubu znáš?
Kde roste? Jak ho rozeznáme od dubu letního? Dub zimní Dub zimní je běžný v ekosystému les. Na rozdíl od dubu letního jsou žaludy přisedlé (nevyrůstají na dlouhé stopce).

16 Vrba jíva Vrba jíva je keř nebo menší strom.
Je významnou medonosnou dřevinou. Je dvoudomá – samčí a samičí jehnědy rostou na různých stromech.

17 Samčí jehnědy Samičí jehnědy
Květy jsou uspořádány v květenství, která rozkvétají před rašením listů. Před rozkvětem jsou chráněny před zimou stříbřitě plstnatými šupinami a jsou známá pod názvem „kočičky“. Samičí jehnědy Plod je tobolka s mnoha drobnými ochmýřenými semeny.

18 Vrba bílá Vrba bílá je jeden z nejrozšířenějších druhů vrb. Je to statný strom s průměrem kmene až přes 1 m. Roku 1838 byla z kůry vrby bílé poprvé izolována kyselina salicylová, z níž byl později (1899) vyroben lék aspirin.

19 Jméno druhu je odvozeno od světlého zbarvení listů na rubu.
Zejména v parcích se často vyskytuje poddruh s převislými větvemi -vrba bílá smuteční.

20 Rostliny rybníka a jeho okolí (1)
Ekosystém RYBNÍKA tvoří společenstvo různých organismů a  jejich neživé prostředí = voda, vzduch, teplo, světlo, půda. Rostliny rybníka jsou základním zdrojem výživy pro všechny organismy. U břehu břehová zeleň – dřeviny, jejichž kořeny zpevňují břeh, např. olše lepkavá, jasan ztepilý, dub letní, topol černý, vrba jíva, vrba bílá Vrby a topoly jsou dvoudomé rostliny = na rostlině jsou buď samčí nebo samičí květy

21 Opakování:  Vysvětli pojmy „ekosystém“ a „společenstvo“ rybníka. Co je základním zdroje potravy v celém tomto ekosystému? Co je to břehová zeleň, jaký má pro rybník význam? Uveď konkrétní příklady břehové zeleně.


Stáhnout ppt "Rostliny rybníka a jeho okolí"

Podobné prezentace


Reklamy Google