Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE A PLODY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE A PLODY"— Transkript prezentace:

1 TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE A PLODY

2 Stromy a keře, na kterých roste tropické či subtropické ovoce, nesnáší mráz. Proto v našem mírném pásmu běžně nerostou. Často se pěstují na plantážích, což jsou původně plochy deštného pralesa, který byl za účelem pěstování vypálen. Ovoce se k nám ze vzdálených tropických a subtropických oblastí dováží většinou po moři, stále častěji ale také letecky. V zemích Střední Evropy (tedy i v ČR) pomáhají tyto plody vyrovnávat nedostatek čerstvého ovoce hlavně během zimních měsíců. Exotické ovoce je oblíbené nejen pro svoji chuť, ale také pro vysoký obsah vitaminů a vlákniny. Osvěžuje nás, tedy ochlazuje.

3 Nejznámější a nejoblíbenější jsou citrusové plody
Nejznámější a nejoblíbenější jsou citrusové plody. Mají vysoký obsah vitaminů (především vitaminu C), vody a neobsahují žádné tuky. Byly pěstovány již před lety, a tak můžeme říci, že patří k nejstarším kulturním rostlinám. Patří k nim např. citron, limetka, mandarinka, pomelo, grapefruit a pomeranč. Citrusové plody jsou většinou po sklizni speciálně ošetřené chemickými látkami, aby byly chráněny před plísněmi, a aby déle vydržely. Proto je riskantní konzumovat kůru těchto plodů, a to i tehdy, jestliže kůru omyjeme teplou vodou.

4 Pomeranče jsou plody pomerančovníku pravého
Pomeranče jsou plody pomerančovníku pravého. Jde o nejvíce pěstované citrusové ovoce. Je po banánech a jablkách třetím nejoblíbenějším druhem ovoce. Pochází ze subtropických oblastí Číny. Dnes se pomeranče pěstují ve všech subtropických oblastech, např. ve Španělsku, Itálii, Argentině. Z jednoho stromu, který je 6-10 m vysoký, se ročně sklidí průměrně – plodů. Stromy se dožívají až 100 let. 2 decilitry pomerančové šťávy dodají člověku procent doporučené denní dávky vitaminu C.

5 Citronovník limonový plodí citrony
Citronovník limonový plodí citrony. Ty mají kyselou chuť, obsahují kyselinu citronovou a veliké množství vitaminu C. Pěstují se např. v Itálii, Španělsku, Řecku a Egyptě. Tento stálezelený stromek kvete i plodí po celý rok, takže na jedné rostlině nacházíme vedle sebe květy i zralé plody.

6 Mandarinky se řadí k nejstarším citrusovým plodům
Mandarinky se řadí k nejstarším citrusovým plodům. Ve starověku byla údajně jejich konzumace vyhrazena jen nejvýše postaveným osobám. Mandarinky jsou plody citronovníku ušlechtilého. Původním domovem je Čína a Vietnam. V současnosti mandarinky produkuje např. Španělsko a Maroko.

7 ZKUS ODPOVĚDĚT NA OTÁZKY.
Proč v mírném pásu běžně nerostou citrusy? Jaká doprava je využívána k dovozu exotického ovoce? Proč je exotické ovoce oblíbené? Vyjmenuj některé druhy citrusů. Proč bychom neměli konzumovat kůru běžně prodávaných citrusových plodů? Které citrusové ovoce se pěstuje nejvíce? Co roste na citroníku limonovém? Ve kterých zemích se citrusové plody pěstují?

8 ODKAZY http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e4/Lemon.jpg


Stáhnout ppt "TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE A PLODY"

Podobné prezentace


Reklamy Google