Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ASIE Státy Střední Asie IV. III2-Z7-II-08. ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo zeměpisu v 7. ročníku,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ASIE Státy Střední Asie IV. III2-Z7-II-08. ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo zeměpisu v 7. ročníku,"— Transkript prezentace:

1 ASIE Státy Střední Asie IV. III2-Z7-II-08

2 ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo zeměpisu v 7. ročníku, oblast Člověk a příroda. Doplněno o úkoly. Zaměřeno na práci s atlasem a využití informací z učebnice. Materiál lze využít pro společnou práci ve třídě na interaktivní tabuli.

3 Bavlník ve Střední Asii Bavlník (Gossypium) je rod zahrnující asi 40 druhů dvouděložných rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to jednoleté či víceleté tropické nebo subtropické rostliny. Některé druhy se pěstují pro vlákna ze semen, ze kterých se vyrábí textilní vlákno - bavlna. Keře jsou podle druhu 1,5 - 3 m vysoké. Jeho listy jsou 3 - 5 laločné a květy (podle druhu) bílé, mírně nažloutlé nebo narůžovělé. Po odkvětu se vytvoří tobolka o velikosti vlašského ořechu v které je 3 - 8 semen o velikosti pepře, které obrůstají vlákny. Při dozrávání tobolky pukají a chomáčky dobře vzrostlých vláken se derou ven. Sklízí se ručně i strojově.slézovitýchbavlna Při výrobě vlákna je použita mercerace - úprava, při které je využito působení roztoku louhu sodného na vlákno, které je současně napínáno. Tato úprava dodává bavlně trvalý, hedvábný lesk a zvýší její hustotu a pevnostvlákna Vyskytuje se v tropickém a subtropickém podnebí.

4 Plantáže bavlníku

5 Otázky a úkoly : 1.Které státy Střední Asie jsou významnými producenty bavlníku? 2.K čemu se bavlník používá? 3.Jakou souvislost má pěstování bavlníku s vysycháním Aralského jezera? 4.Znáš nějaké výrobky z bavlníku?

6 Zdroje : -Jednotlivé obrázky dostupné z odkazů : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d7/Feld_mit_reifer_Ba umwolle.jpeg/258px-Feld_mit_reifer_Baumwolle.jpeg http://www.amwa.cz/deploy/img/fck/Image/clanky/zivotni%20cyklus%20bavlniku/ 9.jpg http://www.asz.cz/galerie/obrazky/imager.php?img=82360&x=600&y=401


Stáhnout ppt "ASIE Státy Střední Asie IV. III2-Z7-II-08. ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo zeměpisu v 7. ročníku,"

Podobné prezentace


Reklamy Google