Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Biomy - popis.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Biomy - popis."— Transkript prezentace:

1 Biomy - popis

2 TUNDRA Biom subpolárních a polárních oblastí, který lze nalézt mezi tajgou a trvale zaledněnými polárními končinami. Najdeme ho nejsevernějších oblastech Evropy, Asie a Ameriky, Grónsku a dalších přilehlých ostrovech. Vody je zde dostatek, ale většinou je přítomna v pevném skupenství. Půda je trvale zmrzlá, v krátkém létě rozmrzá pouze slabá povrchová vrstva. Vegetační doba je velice krátká, teploty nízké a po většinu času je zde vysoká sněhová pokrývka.

3 POUŠŤ Neúrodná oblast, která trpí nedostatkem vody (za horní hranici srážek se považuje 200 mm ročně). Jedním z charakteristických rysů je nedostatek vegetace. Pokud jde o počasí, charakteristické je prudké střídání teplot: ve dne vedra až nad 50–60 °C, v noci prudké ochlazení (někdy až k nebo pod bod mrazu). Obrovská denní vedra, která jsou mimo mez snesitelnosti většiny živočichů vedou k omezení denní aktivity obyvatel těchto velkých území.

4 TRAVNATÁ PLÁŇ SAVANA Velká území tropických a subtropických oblastí. Jsou charakteristické výskytem travního porostu s občasným výskytem stromů. Pro jejich častější výskyt zde chybí srážky. Je to biom velkých kopytníků.

5 TAJGA Biom, který se vyskytuje především v severních zeměpisných šířkách. Dominantními druhy stromového patra jsou jehličnaté lesy. Nad létem převažuje období zimy.

6 OPADAVÝ LES Lesy mírného pásu. Charakteristickým znakem je, že na zimu ztrácejí své listy. Střídají se 4 roční období. Vláhu získávají zejména na jaře po tání sněhu a při letních deštích.

7 TROPICKÝ DEŠTNÝ PRALES
Zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým podnebím. Podmínkou je, aby klima bylo vlhké skutečně celoročně. Tento biom nalezneme zejména v rovníkových oblastech Země. Charakteristickým znakem je velká rozmanitost rostlin a živočichů.


Stáhnout ppt "Biomy - popis."

Podobné prezentace


Reklamy Google