Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

O LIVOVNÍK Simona Keková, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "O LIVOVNÍK Simona Keková, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti."— Transkript prezentace:

1 O LIVOVNÍK Simona Keková, KMD FreeDeK

2 Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti

3 Odborný název Olea Europea Olivovník Evropský

4 Lidový název Oliva pravá Olivky Olivy černé Olivy zelené

5 Obrázek rostliny

6 Obrázek plodu olivy zelené olivy černé

7 Země původu Olivovník je znám už odedávna. V koránu je posvátný a nejznámější zmínka o něm je v biblickém příběhu o Noemovi v knize Genesis. Ve starověkých Athénách znamenal olivový věnec připevněný na dveřích, že syn odešel do světa. Ve válce prosili poražení s olivovou větvičkou o mír. Olivovník byl symbolem míru, plodnosti a blahobytu. Olivovník tedy pochází ze středomoří, pěstuje se ale také v Kalifornii, Austrálii a v Číně.

8 Chuť Mladé zelené olivy jsou tvrdé, chutnají nahořkle a jsou s nízkým obsahem oleje. Na druhou stranu černé, úplně dozrálé olivy jsou měkčí jemné chuti a obsahují asi % oleje na váhu.

9 Barva V dubnu (s mírnými rozdíly mezi jednotlivými zeměmi díky různé meteorologii) se objevují na olivovníku bílá kvítka. V červnu olivy mění barvu - ze zelené, přes fialovou až po černou. Plod se postupně plní olejem. V září probíhá sklizeň zelených oliv, v prosinci sklizeň černých oliv. Zelené olivy jsou pouze jen nezralou formou oliv tmavých, nejedná se tudíž o dvě odrůdy.

10 Velikost Olivovník dorůstá výšky až 10 m a jeho plodem je oliva která dorůstá v průměru od 1 do 3 cm.

11 Využití Olivy a z nich získaný olej jsou už po staletí používány v kuchyni a v lékařství. V kuchyni se používají do předkrmů i hlavních jídel, lze je však konzumovat i samostatné. Olivový olej má zlatožlutou barvu a lehce nahořklou chuť. Konzumace olivového oleje snižuje hladinu cholesterolu v krvi a posiluje imunitní systém. Nejlepší, tzv. panenský, se získává z prvního mechanického lisování plodů za studena. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny a vitamin E. Zevně se dá použít na poraněnou kůži a kožní vyrážky. Používá se do mnoha léků a také v kosmetickém průmyslu do parfémů, mýdel, pleťových vod, krémů a vlasových šamponů.

12 Zajímavosti -Pro Řeky je olivovník symbolem dlouhověkosti, naděje, míru a smíření. -Olivovník se nepěstuje jenom pro své jedinečné plody, zužitkovat se dá i jeho dřevo, které je velice tvrdé a odolné. -Na 1 litr extra panenského oleje je potřeba asi 5 kg oliv. -Olivový olej je zvláštní a cenný hlavně v tom že se začíná přepalovat až při teplotě 210 C (více než u jiných tuků). Proto je zdravější. - Prvních 7 let na olivovníku olivy vůbec nerostou, teprve kolem dvacátého roku věku skýtají olivovníky nejbohatší úrodu. Po 150 letech se úroda oliv snižuje a po 200 letech na místě, kde dříve stál strom, samy vyraší větvičky nového stromu.Nejstarší stromy mají až 1000let.

13 Použité zdroje


Stáhnout ppt "O LIVOVNÍK Simona Keková, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google