Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DATLE_FIKY_KIWANO_CHERIMOA_KA RAMBOLA_OPUNCIE__PREZENTACE_17 Název školyStřední.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DATLE_FIKY_KIWANO_CHERIMOA_KA RAMBOLA_OPUNCIE__PREZENTACE_17 Název školyStřední."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DATLE_FIKY_KIWANO_CHERIMOA_KA RAMBOLA_OPUNCIE__PREZENTACE_17 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník1. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborPotraviny a výživa Tematický okruhOvoce TémaDatle, fíky, kiwano, cherimoa, karambola, opuncie Jméno autoraBc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamujjící žáky s méně známým jižním ovocem a jeho využitím v gastronomii.Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.

2 Datle, Fíky, Kiwano, Cherimoa, Karambola, Opuncie Datle Původ – Severní Afrika, Írán, Izrael, Mexiko Obsahují hodně ovocného cukru a bílkovin, vápník, fosfor, železo Použití – na jednohubky, mohou s plnit žervé nebo sekanými ořechy Obr.1

3 Fíky Obr.2 Původ – přední Asie, dnes hlavně oblasti Středozemního moře Velmi sladká chuť Vysoký obsah hroznového cukru, vitamínu A a B, draslík, vápník a železo Vhodné k šunce, tvarohu nebo s ořechy Jako dezert s whisky nebo koňakem

4 Kiwano Bodlákový meloun z Afriky Obr.3 Pěstuje se na Novém Zélandu a v Izraeli Šťavnaté ovoce s chutí banánu a limetky Bohaté na draslík a hořčík Použití - hodí se jako omáčka, základ pro zmrzlinu a dezerty

5 Cherimoa Původ – Ekvádor a peruánské Andy K nám se dováží ze Španělska Má sladkou smetanovou chuť Obsahuje hroznový cukr a bílkoviny, lehce stravitelná Použití – ideální ke zmrzlině na dezerty a mléčné koktejly

6 Karambola Původ – Jihovýchodní Asie, dnes v Karibiku Sladkokyselá osvěžující chuť Obr.5 Hodně vitamínu C, draslík, vápník, hořčík a fosfor Použití – na obložení ovocných salátů, koláčů, sladkých pokrmů a nápojů

7 Opuncie Také označení jako indiánský fík Obr.6 Původem z Ameriky Plody kaktusu mají trnitý povrch Obsah vitamínu c a B, vápník Konzumují se čerstvé nebo konzervované

8 ZDROJE PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

9 Použité obrázky Obr.1 LYCAON. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.2 SLAV4. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.3 KALDARI. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.4 HGROBE. en.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.5 DAVID.MONNIAUX. en.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 7.jpg

10 Obr.6 TEPLIKOVA, Jarmila. ireceptar.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DATLE_FIKY_KIWANO_CHERIMOA_KA RAMBOLA_OPUNCIE__PREZENTACE_17 Název školyStřední."

Podobné prezentace


Reklamy Google