Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.1313.1K.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.1313.1K."— Transkript prezentace:

1 Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblastChování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací oborPotraviny a výživa Vzdělávací okruhCukr Druh učebního materiáluPrezentace, samostatná práce Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace seznamuje žáky s cukry – význam, druhy, použití, skladování Speciální vzdělávací potřeby- ano - Klíčová slova Cukry – řepný, třtinový, javorový, tržní druhy cukru, obohacené cukry, použití, skladování Datum Potraviny a výživa – Cukr

2 C UKR Význam, druhy, použití, skladování

3 V ÝZNAM CUKRU  Je vysoce energeticky hodnotná potravina  Rychle se v organismu vstřebává  Je lehce stravitelná potravina

4 D RUHY CUKRU  Řepný cukr: Vyrábí se z řepy cukrovky, která se pěstuje v našem podnebí

5 D RUHY CUKRU  Třtinový cukr: Vyrábí se z cukrové třtiny, která roste v tropickém podnebí – Kuba, Brazílie, Mexiko, Indie

6 D RUHY CUKRU Javorový sirup: Vyrábí se z kanadského javoru, prodává se ve formě sirupu

7 D RUHY CUKRU  Sacharóza – řepný a třtinový cukr  Maltóza – sladový cukr  Laktóza – mléčný cukr  Glukóza – hroznový cukr  Fruktóza – ovocný cukr

8 T RŽNÍ DRUHY CUKRU  Krystalový cukr – hrubý, polojemný, jemný, krupice, cukr hygienicky balený  Práškový cukr – pudr, moučka  Kostkový cukr – kostkový, bridž, moka, hygienicky balený cukr

9 D RUHY CUKRU PODLE ZPRACOVÁNÍ  Rafinovaný cukr – je cukr bílý- bělený vápnem  Nerafinovaný cukr – je cukr hnědý – přírodní, má vyšší obsah biologicky hodnotných látek

10 C UKRY OBOHACENÉ  Vanilkový – používá se k dochucování moučníků  Skořicový – používá se k dochucování moučníků  Želírovací – používá se k výrobě marmelád, zavařenin  Barevný - používá se ke zdobení pečiva, čokoládových výrobků

11 P OUŽITÍ CUKRU  Ke slazení pokrmů a nápojů  K přípravě moučníků  K přípravě zmrzlin  K přípravě cukrářských výrobků  Ke konzervování ovoce

12 S KLADOVÁNÍ CUKRU  V suchém skladu  V neporušených obalech

13 N ADMĚRNÉ POUŽÍVÁNÍ CUKRU Nadměrné používání cukru vede:  k poruchám životosprávy  ke vzniku zubního kazu  k onemocnění cukrovkou  k otylosti až obezitě

14 S AMOSTATNÝ ÚKOL 1. Jaké jsou druhy tržního cukru? 2. Jak se skladuje a používá cukr?

15 P OUŽITÁ LITERATURA Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN Obrázky: [cit ]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW:


Stáhnout ppt "Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.1313.1K."

Podobné prezentace


Reklamy Google