Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE.0310.2E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE.0310.2E Stupeň a typ vzděláváníOdborné."— Transkript prezentace:

1 SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE.0310.2E Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborBiochemie Vzdělávací okruhEnzymy Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, 16 - 19 let AnotacePrezentace komplexně seznamuje žáky s nejvýznamnějšími enzymy a jejich významem zejména v procesu trávení Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slova Biokatalyzátory, metabolické procesy, bílkoviny, a ktivita enzymů, koncentrace substrátu, pH, aktivátory, inhibitory, lipáza, sacharáza, pepsin, trypsin, aminokyseliny, cytoplazma Datum5.12. 2012 CHEMIE - Enzymy

2 Enzymy

3 Patří mezi biokatalyzátory Jsou nepostradatelné při metabolických procesech Základní složkou enzymů jsou bílkoviny, na něž se velmi často vážou další přídatné molekuly

4 Význam a podmínky aktivita enzymů, spočívá v ovlivnění rychlosti chemických reakcí je závislá zejména na koncentraci substrátu, teplotě (optimální teploty 37°C), pH (pH většinou neutrální) přítomnosti aktivátorů a inhibitorů

5 Názvy enzymů jsou většinou odvozeny od názvů látek na které působí: lipáza – štěpí tuky sacharáza - cukry nebo názvy triviální: pepsin - v žaludečních šťávách trypsin - enzym slinivky břišní štěpí bílkoviny na aminokyseliny

6 volné - v cytoplazmě vázané - na buněčné struktury Obr.č.1: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rhoeo_Discolor_epidermis.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rhoeo_Discolor_epidermis.jpg

7 využití Proteolytické enzymy se používají například v mlékárenském průmyslu jako syřidla - chymosin je přítomen v žaludečních šťávách sajících telat – výroba sýrů Obr.č.2: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cheese_platter.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cheese_platter.jpg

8 v koželužském průmyslu – třísloviny z kůry stromů Obr.č.3: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wiesmann_Produktion_2_Leather.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wiesmann_Produktion_2_Leather.jpg

9 farmaceutickém průmyslu Obr.č.4: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Temazepam_10mg_tablets-1.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Temazepam_10mg_tablets-1.jpg

10 Otázky Co je základní složkou enzymů? Kde se nejvíce enzymy uplatňují? Vysvětli, co nejvíce ovlivňuje funkci enzymů. Vyjmenuj enzymy, které se uplatňují při metabolických procesech. Uveď příklady enzymů, které se uplatňují v potravinářství.

11 zdroje Wikipedie Wikimedia Commons Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A


Stáhnout ppt "SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE.0310.2E Stupeň a typ vzděláváníOdborné."

Podobné prezentace


Reklamy Google