Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).http://rvp.cz/ Léčebná výživa

2 ?

3 Výživa ovlivňuje látkovou přeměnu v lidském organismu; Výběrem potravin a vhodnou technologickou úpravou můžeme nemocné živit i léčit; Léčebnou výživu lze nazývat dietou; Správně připravená dietní strava – je-li správně aplikována – příznivě ovlivňuje průběh onemocnění a stává se součástí léčebného procesu. Význam léčebné výživy

4 Výběrem potravin – omezují se nebo zakazují určité potraviny; Vhodnou technologickou úpravou: – mechanickou úpravou – potraviny meleme, krájíme, mixujeme; – tepelnou přípravou – vaření, dušení atd. Změnou poměru základních živin – zvýšení nebo snížení bílkovin, snížení tuků, sacharidů. Léčebného účinku se dosahuje

5 Změnou množství stravy – pokles nebo vzestup hmotnosti člověka; Změnou časového rozvržení stravy – zvýšení frekvence podávání jídla, pravidelnost atd.

6 Kombinací výše uvedených změn vzniká jednotný dietní systém; Ten odpovídá nárokům na výživu při závažných zdravotních potížích; Diety jsou při předepisování očíslovány, název diety vystihuje její charakter; Doporučené předpisy se upravují podle potřeby jednotlivých zařízení.

7 Základní diety jsou označeny čísly 0–14; Speciální diety jsou odvozené od základních a označené např. 0–S, 1–S; Standardizované dietní jsou speciální postupy využívané pouze při léčbě v nemocnicích.

8 Dietní stravování znamená vždy omezení ve výběru a úpravě potravin a nápojů; Diety se připravují vždy podle schválených receptur a norem; Jsou určeny vhodné a nevhodné potraviny a nápoje.

9 Liší se podle energetického výdeje nemocného a podle záměru, který sledujeme; Podle toho rozlišujeme: Diety udržovací; Diety výživné; Diety redukční. Energetická hodnota diet

10 Je určována: Poměrem živin; Obsahem esenciálních aminokyselin; Esenciálních mastných kyselin; Nerostných látek; Minerálních látek. Biologická hodnota diet

11 ??? 1) Jakým jiným způsobem můžeme nazvat léčebnou výživu? Výživu diferencujeme podle zdravotního stavu člověka a tuto výživu nazýváme také dietou. 2) Jakým způsobem můžeme ovlivnit metabolické procesy v lidském těle? Vhodnou stravou.

12 3) Jaké potraviny a nápoje se nedoporučují v dietním stravování: Ostré koření (pálivá paprika, pepř, feferonky), káva, alkohol, tučná masa atd. 4) Jaké technologické úpravy se hodí pro nemocné s trávicím ústrojím? Vaření, dušení. 5) Může pravidelné podávání jídla ovlivnit zdravotní stav člověka? Ano může: například u cukrovky a u lidí, kteří jsou otylí.

13 6) Čím je určována biologická hodnota diet? Poměrem živin, obsahem esenciálních aminokyselin a mastných kyselin, minerálních látek a vitamínů. 7) Co jsou to esenciální mastné kyseliny a esenciální aminokyseliny? Jsou to takové látky, které musíme přijímat potravou, neboť tělo si je nedovede vyrobit z jiných zdrojů.

14 KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, 2005. 184 s. ISBN 80-7168-926-2. str. 161–162. ŠEBELOVÁ, MARIE. Potraviny a výživa učebnice pro odborná učiliště OBOR KUCHAŘSKÉ PRÁCE. 2. vyd. Praha: nakl. PARTA, s.r.o. 2004. 116 s. ISBN80-7320- 054-6. str. 104–105. Unknown. [cit. 2013-07-12]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:High_Fat_Food s_-_NCI_Visuals_Online.jpg [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fresh_cut_fruits _and_vegetables.jpg Zdroje


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google