Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).http://rvp.cz/ Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje

2 Jsou základní složkou potravy a dělí se na: –potraviny –pochutiny –nápoje Poživatiny

3 Patří do poživatin Jsou rostlinného a živočišného původu Uplatňují se ve výživě člověka Potraviny

4 Rostlinné potraviny jsou zdrojem minerálních látek, ve vodě rozpustných vitamínů, obsahují vyšší obsah sacharidů a menší obsah bílkovin Rostlinnými potravinami kryjeme téměř 2/3 energetických potřeb, tj. 90 % sacharidů, 45 % bílkovin a 30 % tuků

5 Živočišné potraviny jsou charakteristické vysokým obsahem tuků, plnohodnotnými bílkovinami, vitamíny rozpustnými v tucích Živočišné potraviny pokrývají 35 % potřeby energie, 55 % bílkovin a 70 % tuků Vysoká spotřeba živočišných potravin může být příčinou rychlého nárůstu výskytu civilizačních chorob, např. ischemická choroba srdeční, cukrovka, rakovina tlustého střeva atd.

6 Podle funkce ve výživě můžeme také potraviny rozdělit na: Energetické potraviny (sytící) s vysokým obsahem tuků a sacharidů, jako jsou tuky, cukry, obiloviny, brambory atd. Stavební potraviny s vysokým obsahem bílkovin, řadíme sem maso, mléko, vejce, luštěniny atd. Ochranné potraviny s vysokým obsahem vitamínů, minerálních látek, které jsou zejména v ovoci, zelenině atd.

7 Látky, které svou výraznou chutí a vůní povzbuzují nervovou soustavu lidského organismu a působí také na zvýšené vylučování trávicích šťáv Nemají žádnou výživovou hodnotu Pochutiny

8 Rozdělení pochutin Dělí se na tři skupiny: o Koření o Alkaloidní (působí na NS), patří sem káva, čaj, kakao atd. o Ostatní pochutiny (kořenící přípravky, sůl, ocet, polévkové koření…) o Kypřící prostředky

9 Dodávají lidskému organismu vodu k rozpouštění živin, k jejich přepravě při výstavbě buněk Napomáhají vylučování nevyužitelných látek Jsou velmi významnou složkou fyziologických potřeb člověka, protože povzbuzují tělesnou i duševní činnost Nápoje

10 1. Poživatiny se dělí: a/ potraviny, koření a nápoje b/ pochutiny, potraviny a koření c/ pochutiny, nápoje a potraviny 2. Energetické potraviny jsou: a/ s vysokým obsahem tuků a bílkovin b/ s vysokým obsahem tuků a sacharidů c/ s vysokým obsahem ovoce a zeleniny Kontrolní otázky:

11 3/ Koření patří do: a/ potravin b/ pochutin c/ masa 4/ Význam nápojů: a/ dodávají nám vodu b/ alkohol c/ osvěžují

12 1. c 2. b 3. b 4. a

13 Doc. ing. KRUŽLIAK, PETER, CSc. ing. SCHALLER, RUDOLF, CSc. FORRÓ, ANTON. Potraviny a nápoje, učebnice pro kuchaře a číšníky. 1. vyd. Praha: nakl. IQ s. ISBN str.5–7. Obrazový materiál: Threecharlie. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ais_di_produzione_locale_%282%29.JPG miya. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ovular.jpg Zdroje

14 photo8. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: other.jpg Takkk. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Rger McLassus. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 13_Drop-impact.jpg


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google