Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).http://rvp.cz/ Základní diety I. část

2 Předepisuje se na kratší dobu po operaci ústní dutiny, po odstranění krčních mandlí, poranění nebo poleptání dutiny ústní, hltanu a jícnu, horečnatých stavech nebo při některých otravách. Energeticky je plnohodnotná, nedráždivá. Je to homogenní mixovaná směs podávaná ústní sondou. Výživné směsi se vyrábějí např. ze sunaru, vajec,masových vývarů atd. Dieta č. 0 tekutá

3 Předepisuje se po operacích trávicího traktu nebo po úrazových změnách dutiny ústní, při akutních stavech vředových chorob na dvanáctníku nebo žaludku. Energeticky a biologicky je plnohodnotná. Technologické úpravy: vaření, dušení, pokrmy převést do kašovité formy. Vyloučit alkoholické nápoje, příliš kořeněné pokrmy, uzeniny, kávu, cibuli, česnek, kyselé ovoce, ocet, tučná masa. Dieta č. 1 kašovitá

4 Používá se při poruchách trávení, které mají dlouhodobý průběh; např. vředové choroby na dvanáctníku a žaludku, operace žaludku. Dieta je plnohodnotná, lehce stravitelná. Úpravy: vaření, dušení, pečení bez tuku, máslo a olej se přidávají až do hotových jídel, zahušťuje se na sucho opraženou moukou, dusí se na světle zeleninovém základu, úpravy pokrmů do měkka, případně semlít, prolisovat. Dieta č. 2 šetřící

5 Podávají se malé porce 5–6x denně. Vhodné potraviny: zakysaná mléka, tvaroh, žervé, z tuků čerstvé máslo, kvalitní olej, z masa telecí, hovězí, libové vepřové, kuřecí, šunka, všechny druhy obilovin a výrobky z nich, zelenina, z ovoce jablka, banány, broskve, meruňky. Ovoce nesmí být kyselé a nemá obsahovat slupky a jadérka. Přílohy; např. brambory, bramborová kaše, bramborový knedlík, rýže, těstoviny, noky.

6 Koření; např. zelená petrželka, pažitka, kopr, majoránka. Nevhodné potraviny jsou ty, které dráždí mechanicky nebo chemicky; např. tučná smažená masa, tučná drůbež, uzeniny, vnitřnosti, masové konzervy, uzené a marinované ryby, vyloučit úplně alkohol! Ze zeleniny např. kapusta, zelí, luštěniny, česnek. Z ovoce např. angrešt, fíky, ořechy, mandle. Z pečiva např. čerstvě kynuté pečivo, tučná těsta, smažené moučníky.

7 Je určena pacientům, u nichž není třeba žádná úprava výživy. Energetická hodnota odpovídá fyzické zátěži. Je připravena podle zásad správné výživy. Technologie úpravy odpovídá správné výživě. Nevhodná jsou tučná a smažená masa, živočišné tuky, tučné moučníky, slazené nápoje sacharózou a alkoholické nápoje. Dieta č. 3 racionální

8 Podává se nemocným s chorobami žlučníku, žlučových cest a slinivky břišní. Výběr potravin jako u diety šetřící. Vhodná jsou např. zakysaná mléka, netučný tvaroh, jogurt, tavené sýry do 30 % tuku v sušině, žervé, eidam. Tuky se používají omezeně, pouze čerstvé máslo, oleje. Dieta č. 4 šetřící s omezením tuku

9 Maso netučné, bez šlach; např. telecí, libové hovězí, kuřecí bez kůže, králík, pstruh, libová šunka. Moučná jídla: starší bílý chléb, suchary, piškoty. Přílohy; brambory, bram. kaše, těstoviny, rýže. Zelenina vařená, dušená, nákypy, saláty. Ovoce jablka, meruňky, broskve, banány, švestky, pomeranče, mandarinky. Koření s např. zelenými natěmi, citronovou šťávou.

10 Nevhodná jsou tučná, nakládaná a konzervovaná masa, vepřové maso, zvěřina, uzeniny, káva, čokoláda, kakao, šlehačka, smetana a alkohol.

11 Dieta č. 5 bílkovinná bezezbytková Je pro nemocné s chronickými průjmy včetně vředovitého zánětu tlustého střeva. Podává se větší množství bílkovin z důvodu špatného využití živin při chronických průjmech. Technologické úpravy: všechny potraviny musí být upraveny do měkka, jemně upravené, nesmí obsahovat vlákninu, slupky, jadérka, šlachy, kůži.

12 Nepodává se mléko, syrová zelenina, houby, tvrdé ovoce, brambory v celku, masa pečená, smažená, nakládaná zelenina, konzervy, kynuté pečivo, celozrnné pečivo, koření.

13 Pár otázek závěrem ??? Jaké znáte diety, které se doporučují při nemocech trávicího traktu? Dieta tekutá, kašovitá, šetřící. Jaká dieta je předepisována pacientům, u kterých není třeba žádná úprava stravy? Racionální – je připravena podle zásad správné výživy.

14 Které potraviny a nápoje se nedoporučují při onemocněních žlučníku a žlučových cest? Tučná masa, uzeniny, káva, čokoláda, šlehačka, alkohol atd. Jaké jsou nevhodné potraviny a nápoje u všech diet? Tučná masa, uzeniny, káva, alkohol.

15 KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, s. ISBN str. 163–166. ŠEBELOVÁ, MARIE. Potraviny a výživa; učebnice pro odborná učiliště; OBOR KUCHAŘSKÉ PRÁCE. 2. vyd. Praha: nakl. PARTA, s.r.o s. ISBN str.105–106. Zdroje


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google