Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).http://rvp.cz/ Vitamíny – Obecná část

2 Vitamíny jsou nízkomolekulární organické sloučeniny. Jsou rozmanitého chem. složení. Jsou nezbytné pro látkovou přeměnu a regulaci metabolismu člověka. Nejsou zdrojem energie. Jsou částí katalyzátorů biochemických reakcí. Organismus si je nedovede vytvářet, proto jsou esenciální.

3 Látky, které nejsou fyziologicky účinné, ale v případě potřeby si organismus dokáže tuto látku přeměnit na vitamín. Např.: β karoten je provitamín A. V případě potřeby jej organismus přemění na vitamín A. Provitamíny

4 Potřeba vitamínů je poměrně nízká. Množství potřebné na zajištění normálních fyziologických funkcí je závislé např.: na stáří, pohlaví, zdravotním stavu, stravovacích zvyklostech, pracovní aktivitě atd. Při nedostatku některého vitamínu dochází k hypovitaminóze (nedostatek vitamínu) nebo až k avitaminóze (úplný nedostatek vitamínu), která se projevuje poruchou některých biochemických procesů.

5 Pelagra – chybí některý vitamín z B komplexu Kurděje – chybí vitamín C Beri-beri – chybí vitamín B 1 Křivice – chybí vitamín D Příklady avitaminózy

6 Hypervitaminóza je naopak způsobena nadměrným příjmem vitamínů rozpustných v tucích, které jsou ukládány v játrech. Dlouhodobá koncentrace může způsobit jejich toxicitu. Pokud konzumujeme doporučené dávky ovoce a zeleniny, a ještě ve snaze vylepšit své zdraví konzumujeme potravinové doplňky, můžeme dospět i k hypervitaminóze.

7 Zdroje vitamínů Hlavním zdrojem jsou základní potraviny (maso, masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, vejce, chléb a jiné cereální výrobky, ovoce a zelenina). Vitamíny patří mezi nestabilní složky potravin. Během technologického zpracování i kulinářského zpracování potravin dochází u většiny vitamínů k větším nebo menším ztrátám.

8 Vitamíny rozpustné v tucích: A, D, E, K Vitamíny rozpustné ve vodě: B 1, B 2, B 3, B 5, B 6, kyselina listová, B 12, H, C, bioflavonoidy – P Rozdělení vitamínů

9 KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, s. ISBN str. 110–111. Prof. Ing. VELÍŠEK, Jan, DrSc. CHEMIE POTRAVIN vyd. Tábor: nakl. OSSIS, s. ISBN str. 1–2. Obrazový materiál: Centers for Disease Control and Prevention. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: pg?uselang=cs Mrich. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: small.jpg Zdroje


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google