Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HMYZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HMYZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN"— Transkript prezentace:

1 HMYZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 HMYZ- PREZENTACE Anotace: Výuková hodina zpracovaná prezentací. Žáci se seznámí se základními informacemi o stavbě těla hmyzu a dělení hmyzu. Autor: Jitka Kratochvílová Havlová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: Získání základních znalostí o hmyzu. Speciální vzdělávací potřeby: Lehká mentální retardace Klíčová slova: Hmyz užitečný, obtížný, škodlivý Druh učebního materiálu: Prezentace- výuková hodina Druh interaktivity: Aktivita Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: Základní vzdělávání – ZŠ praktická Typická věková skupina: 10-12 let Celková velikost: 1,16 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 HMYZ drobní živočichové velké množství hmyzích druhů brouci, motýli, včely, vosy, čmeláci, mravenci, mouchy, blechy, vši Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

4 STAVBA TĚLA HMYZU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). tykadla křídla zadeček nohy hlava hruď

5 STAVBA TĚLA HMYZU tykadla jsou orgány čichu a hmatu kusadla na žvýkání potravy bodavé ústrojí dýchací orgány= vzdušnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

6 ROZMNOŽOVÁNÍ HMYZU samička snese vajíčka larva dospělý hmyz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

7 HMYZ UŽITEČNÝ přináší přírodě i lidem užitek opylovači(opylení rostlin, stromů)= včela, čmelák, někteří motýli slunéčko sedmitečné (beruška)- hubení mšic na rostlinách mravenec= „ čistič lesa“ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

8 HMYZ ŠKODLIVÝ= ŠKŮDCI způsobuje škodu na zelenině, polních plodinách Mšice- ničí rostliny Mol- ničí oděvy i potraviny Kůrovec- ničí stromy v lese Mandelinka bramborová- škodí rostlinám na poli Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

9 HMYZ OBTÍŽNÝ obtěžuje člověka svým bodáním a kousáním klíště- přenáší nebezpečné nemoci blecha, veš, komár, moucha, ovád vosa a sršeň bodne a uletí včela bodne a umírá- žihadlo zůstává v ráně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

10 PRVNÍ POMOC PŘI BODNUTÍ HMYZEM štípance a otoky chladit- většinou ustoupí alergie na bodnutí hmyzem svědění, otoky, dušení přivolat pomoc 155 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

11 Použité zdroje: 1. OBRÁZKY GOOGLE. [ online] [cit.2012-07-10] Dostupné z: OBRÁZKY GOOGLE. http://www.hdtapety.sk/pozadie/Modr%C3%BD-mot%C3%BD%C4%BE/ 2. OBRÁZKY CLKER [online] [cit.2012-07-10] Dostupné z: http://www.clker.com/clipart-26296.html http://www.clker.com/search/insects+/1 3. ŠKODA, E. : Přírodověda pro 5. ročník ZvŠ., Praha: Parta, 2004. ISBN: 80-85989-93-X Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).


Stáhnout ppt "HMYZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN"

Podobné prezentace


Reklamy Google