Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRVNÍ POMOC PŘI NEČEKANÝCH UDÁLOSTECH V PŘÍRODĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRVNÍ POMOC PŘI NEČEKANÝCH UDÁLOSTECH V PŘÍRODĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického."— Transkript prezentace:

1 PRVNÍ POMOC PŘI NEČEKANÝCH UDÁLOSTECH V PŘÍRODĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky s nečekanými události, které nás mohou potkat v přírodě a s jejich následným ošetřením. Autor Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák ví, jak odstranit přisáté klíště, jak ošetřit bodnutí hmyzem a jak se zachovat při pokousání zvířetem. Speciální vzdělávací potřeby Lehké mentální postižení Klíčová slova Přisáté klíště, bodnutí hmyzem, pokousání zvířetem, vzteklina Druh učebního materiálu Výukový materiál- prezentace Druh interaktivity Aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání - druhý stupeň Typická věková skupina 12-16 let Celková velikost 1090 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 Při vycházkách do přírody se nám může stát mnoho nepříjemných věcí a právě na tyto nečekané události se musíme dobře připravit.

4 Co nepříjemného nás může v přírodě potkat? Přisáté klíště. Bodnutí hmyzem. Kousnutí zvířetem. Uštknutí hadem. Otrava houbami. Alergie. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

5 PŘISÁTÉ KLÍŠTĚ Klíště obecné se řadí mezi roztoče. Nejvyšší aktivita klíšťat je počátkem jara a koncem podzimu u vodních toků, v listnatých a smíšených lesích. Krev sají pouze samičky klíštěte obecného. Prevencí přisátí klíštěte je používání repelentu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

6 Co dělat? Odstraňte klíště vykýváním pinzetou, méně vhodnou alternativou je potření mastným krémem a vyčkání, až klíště odpadne. Klíště musí být vždy odstraněno celé! Důkladně vydezinfikujte místo přisátí klíštěte. V případě, že nebylo klíště odstraněno zcela, pokuste se odstranit jeho zbytky (např. jehlou) nebo vyhledejte chirurgickou ambulanci k jeho odstranění. V současné době také existují speciální přípravky na odstranění klíštěte, které můžeme koupit v lékárně. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

7 Jaké nemoci může klíště způsobit? Lymeská borelióza Časté příznaky: zarudnutí s vyblednutím uprostřed v místě přisátí klíštěte, bolest a svědění, bolest hlavy, kloubů, horečka. Klíšťová encefalitida Časté příznaky: horečka, malátnost, nechutenství, bolesti hlavy, zad, kloubů. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

8

9 BODNUTÍ HMYZEM V přírodě se může setkat s mnoha druhy hmyzu, které nás mohou nepříjemně bodnout, např. komáři, včely, vosy nebo sršni. Příznaky těchto poranění jsou: Zarudnutí Otok Nevolnost Zvracení Anafylaktický šok Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

10 Co dělat: Při bodnutí komárem – Štípnutí stačí natřít chladivým gelem, který lze koupit v lékárně. Při bodnutí včelou - Odstraníme žihadlo, zůstalo- li v kůži. - Místo bodnutí chladíme. - Na ránu můžeme přiložit cibuli, ocet nebo citron. - V případě rozsáhlého otoku a zarudnutí anebo celkových obtížích (nevolnost, zvracení), vyhledáme lékaře. Pozn.: Někteří lidé mohou být alergičtí na včelí jed. Tito lidé by v letních měsících měli s sebou nosit adrenalinové pero, které zabraňuje silnému otoku a upadnutí do šoku. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

11

12 KOUSNUTÍ ZVÍŘETEM Nejčastěji dochází k pokousání psem. Pokud pes někoho pokouše, je povinností majitele nechat psa okamžitě vyšetřit u veterináře a výsledek do 24 hodin sdělit ošetřujícímu lékaři poškozeného. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

13 Co dělat: Ránu důkladně vydezinfikujte, nebo alespoň vymyjte mýdlovou vodou a sterilně přikryjte. Vyhledejte lékařské ošetření rány, často bývá nutné zajištění antibiotiky, případné přeočkování proti tetanu. Zjistěte, zda je pes očkován proti vzteklině. Vzteklina je virové onemocnění přenášené psi, kočkami, hlodavci nebo liškami. Přenáší se slinami, proto je pokousání od nakaženého zvířete velmi nebezpečné. V lese se nikdy nepřibližujeme ke krotké a přítulné lišce, je zde velká pravděpodobnost, že je nakažená vzteklinou! Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

14

15 Použité materiály:  TRAPANI, Gianfranco a Enrico BERTINO. První pomoc a zdraví dítěte. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7367-137-9.  [online]. [cit. 2013-08-17]. http://www.vitalia.cz/specialy/zasady-prvni-pomoci/ o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-17]. Dostupné z http://www.turistika.cz/turiste/profil/userId/30002 o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-17]. Dostupné z http://dworak.blog.idnes.cz/c/323071/Nezdworacky-znackovy-fotograficky-for.html o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-17]. Dostupné z http://openclipart.org/detail/23154/adder-by-papapishu-23154 o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-17]. Dostupné z http://www.pixmac.cz/fotka/muchom%C5%AFrka/000082863035 o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-17]. Dostupné z http://www.babyonline.cz/dite-od-a-do-z/nemoci-deti/klistata-vsi/klistata o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-17]. Dostupné z http://www.vitalia.cz/specialy/zasady-prvni-pomoci/prisate-kliste/ o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-17]. Dostupné z http://www.stop-alergie.cz/jak-osetrit-bodnuti-vcelou-muze-zpusobit-alergickou-reakci/ o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-17]. Dostupné z http://zena.centrum.cz/zdravi/clanek.phtml?id=783499 o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-17]. Dostupné z http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanci-navrhli-zmirnit-ochranu-zvirat-pred-tyranim o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-17]. Dostupné z http://jaajuulkaa.blog.cz/0908/rotvajler Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).


Stáhnout ppt "PRVNÍ POMOC PŘI NEČEKANÝCH UDÁLOSTECH V PŘÍRODĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického."

Podobné prezentace


Reklamy Google