Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZLOMENINY A PORANĚNÍ HLAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZLOMENINY A PORANĚNÍ HLAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu"— Transkript prezentace:

1 ZLOMENINY A PORANĚNÍ HLAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky se zlomeninami a úrazy hlavy a s jejich ošetřením. Autor Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák ví, jaké existují typy zlomenin a jak je správně ošetřit. Ví, jak ošetřit úrazy hlavy. Speciální vzdělávací potřeby Lehké mentální postižení Klíčová slova Zlomeniny, úrazy hlavy, otřes mozku Druh učebního materiálu Výukový materiál- prezentace Druh interaktivity Aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání - druhý stupeň Typická věková skupina 12-16 let Celková velikost 639 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 ZLOMENINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Fraktura neboli zlomenina znamená zlomení, nalomení nebo naštípnutí kosti. Kosti jsou velmi pevná tkáň, ale se zvyšujícím se věkem dochází k jejímu oslabování. Proto jsou ke zlomeninám kostí náchylnější starší lidé, u kterých je poté i obtížnější proces hojení. Často také dochází ke zlomeninám u dětí – v tomto případě ale z jiného důvodu. Dětské kosti se stále ještě vyvíjejí, jsou velmi měkké a pružné. Většinou se nejedná o vážné zlomeniny, tkáň rychle dorůstá a regeneruje.

4 Typy zlomenin: Nejčastěji zlomeniny dělíme na otevřené a zavřené. V případě zavřené zlomeniny zůstává pokožka neporušená. Při otevřené zlomenině dochází k poranění kůže, tyto fraktury jsou většinou vážnější. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

5 Zlomeniny nejčastěji vznikají při nešťastných pádech. U dětí to může být pád z kola, u starých lidí například pád při špatném došlápnutí. Příznaky: Zlomeniny doprovází ostrá bolest, které se zhorčuje s pohybem. Zlomená část těla rychle otéká a pokožka může zmodrat. Zlomená končetina může být úplně nepohyblivá. Končetina může být různě deformovaná a může vypadat kratší. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

6 Co dělat: Máme-li podezření na zlomeninu, první užitečnou věcí je přiložit na bolestivé místo led. Tím se zmenší otok a zmírní bolest. Potom je třeba končetinu znehybnit tak, aby se nepohybovaly zlomené části kosti. V případě otevřené zlomeniny je důležité ošetřit otevřenou ránu, abychom zabránili infekci. Postiženého člověka poté převezeme k lékaři, který zlomeninu ošetří – zafixuje jí sádrou. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

7

8 ÚRAZY HLAVY K úrazům hlavy dochází nejčastěji při pádech z výšky, dopravních nehodách či napadení. Může při nich dojít k poranění lebky (zlomeninám) anebo mozku (krvácením). Úrazy hlavy jsou jedny z nejvážnějších úrazů vůbec. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

9 Co dělat: Zkontrolujte základní životní funkce a zjistěte vzniklá poranění (zaměřte se na to, zda zornice reagují na světlo a nekrvácí z uší a z nosu). Postiženého při vědomí uložte do polohy na zádech s podloženou hlavou, v bezvědomí do stabilizované polohy na boku. Přivolejte záchrannou službu – tel. 155. Provizorně ošetřete zjištěná zranění – přiložte obvaz na krvácející ránu či ucho. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

10 OTŘES MOZKU Silný úder do hlavy může mít za následek otřes mozku. Jedná se o nejlehčím poraněním mozku. Stav se postupně sám upraví. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

11 Příznaky: Dočasná ztráta vědomí. Nevolnost, zvracení, závrať. Zraněný si danou událost nemusí pamatovat. Co dělat: I když postižený nemá žádné zvláštní potíže vždy je lepší nechat ho prohlédnout lékařem! Jestliže se vyskytují příznaky poranění hlavy – krvácení z nosu nebo ucha nebo změny srdečního rytmu nebo dýchání, postiženého okamžitě převezeme k lékaři. Pokud ztratil postižený vědomí, položíme ho do stabilizované polohy a okamžitě voláme linku 155. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

12 STABILIZOVANÁ POLOHA

13 Použité materiály:  TRAPANI, Gianfranco a Enrico BERTINO. První pomoc a zdraví dítěte. Praha: Portál, 2006. ISBN 80- 7367-137-9.  [online]. [cit. 2013-08-20]. http://www.vitalia.cz/specialy/zasady-prvni-pomoci/ o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-20]. Dostupné z http://www.tyden.cz/rubriky/media/ondrej-stindl-cte-noviny/22-11-lyze-ksandy-kycle-vodka_31677.html o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-20]. Dostupné z http://www.ilustrace-marketa-vydrova.estranky.cz/fotoalbum/cesky-jazyk-3---ilustrace/ilustrace-marketa- vydrova.cesky.jazyk3/ilustrace-070--pad-z-kola.html o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-20]. Dostupné z http://www.motorkari.cz/cestovani/akce-predstavujeme/kurz-prvni-pomoci-v.-dil-14358.html?kid=11252http://www.motorkari.cz/cestovani/akce-predstavujeme/kurz-prvni-pomoci-v.-dil-14358.html?kid=11252> o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-20]. Dostupné z http://jablonecky.denik.cz/ostatni_region/radelsti-boxeri-jeli-do-decina-na-druhou-ligu.html o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-20]. Dostupné z http://www.jsdh-prosimerice.wz.cz/_zlomeniny__-_kopirovat.html o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-20]. Dostupné z http://www.vitae.ic.cz/urazy_lebky_a_mozku.html o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-20]. Dostupné z http://www.vitalia.cz/specialy/zasady-prvni-pomoci/urazy-hlavy/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).


Stáhnout ppt "ZLOMENINY A PORANĚNÍ HLAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google