Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: Chemie ROČNÍK: 8. ročník TÉMA: Významné halogenidy AUTOR: Ing. Pavla Zezulová DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_16_PZ

2 Anotace Výukový materiál – prezentace PowerPoint- je určen žákům osmého ročníku. Seznamuje žáky s významnými halogenidy: vlastnosti, výskyt v přírodě, příklady využití. Výklad se částečně opírá o znalosti žáků, kteří sami aktivně vytváří prostřednictvím promítaných obrázků zápis. Výklad je doplněn demonstračními pokusy. Pilotáž: Prezentace byla ověřována ve dvou paralelních třídách osmého ročníku. Kromě kamenné soli žáci neznali další halogenidy, přesto podle návodných obrázků dokázali někteří odvodit využití.

3

4 - kamenná sůl - nerost halit - mořská voda - solné doly - tělní tekutiny

5 - moře s nejvyšší salinitou : - oblast v Rakousku známá těžbou soli : - Mrtvé moře 30% Salzburgsko

6 bílá krystalická látka rozpustná ve vodě

7 potravinářství ( ochucování a konzervování potravin) Jaký negativní dopad na zdraví má přílišné používání soli? - přispívá ke vzniku vysokého krevního tlaku Vysvětli princip konzervování potravin pomocí soli: - sůl pomáhá vysušovat potraviny a také vysoký obsah soli brání rozvoji mikroorganismů. (demonstrační pokus)

8 - chemický průmysl Cl 2 - výroba chloru - výroba hydroxidu sodného (uveď příklady využití chloru) -úprava pitné vody, výroba HCl, výroba bělících a dezinf. prostředků

9 - výroba posypové soli (Pokus: měření teploty vody při rozpouštění soli) Na základě pokusu vysvětli efekt solení komunikací v zimě: sůl snižuje bod tuhnutí vody

10 - draselná sůl - podobné jako NaCl - hnojivo

11 - salmiak - bílá krystalická látka rozpustná ve vodě - monočlánky

12 Pokus : NaBr + AgNO 3 → NaNO 3 + AgBr - světle žlutá látka nerozpustná ve vodě (popis na základě pozorování) Proč látka po určité době šedne? - rozkládá se vlivem světla 2 AgBr → 2Ag + Br 2

13 - filmovací a fotografický materiál

14 Ilustrace: Archiv autora Zdroje: BENEŠ, P., PUMPR, V.,BANÝR, J. Základy chemie 1. vyd. 1. Praha: Fortuna, ISBN s. 91


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google