Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední."— Transkript prezentace:

1 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01Kra_19 Název DUM: Fyziologie výživy Jméno autora: Mgr. Marta Králová Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Potraviny a výživa Vzdělávací obor: Kuchař - číšník Klíčová slova: trávení, části trávicí soustavy, enzymy, nemoci trávicí soustavy Anotace: prezentace je zaměřená na problematiku fyziologie výživy – definuje trávení, popisuje části trávicí soustavy, charakterizuje enzymy, uvádí nejčastější onemocnění, která postihují trávicí soustavu člověka. Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list, test Očekávaný výstup: žák vysvětlí pojmy trávení a enzymy, popíše jednotlivé části trávicí soustavy, vyjmenuje nemoci postihující trávicí trakt. Dosažené vědomosti si prověří pomocí testu. Metodika učebního materiálu: prezentace - projektor

2 Fyziologie výživy

3 Trávení: je proces, při kterém se složité části potravy přeměňují na jednodušší, ty jsou organismem využívány (jednotlivé živiny jsou vstřebávány do krve v tenkém střevě) a nestrávené a nevyužité složky potravy jsou z těla vyloučeny.

4 Části trávicí soustavy: dutina ústní Součástí TS jsou: hltan - játra jícen - slinivka břišní žaludek (pankreas) tenké střevo tlusté střevo konečník

5

6 Dutina ústní: v ústech je přijatá potravina rozmělněna 32 zuby (mléčný chrup 20), smíchána se slinami, vzniká sousto štěpení S (škrob) – enzym ptyalin

7 Hltan, jícen: sousto je po polknutí dopraveno do hltanu, po té do jícnu, pak se pomalými pohyby posunuje do žaludku

8 Žaludek: sousto se smíchá s žaludečními šťávami a vzniká trávenina (enzymy pepsin – štěpí B, lipáza – štěpí T, kyselina chlorovodíková) tuky se tráví až 6 hod bílkoviny 4 hod sacharidy 2 hod

9 Tenké střevo: živiny se stěnou střeva dostávají do krve a odtud k jednotlivým orgánům erepsin – dokončuje štěpení B, lipáza, sacharáza, maltáza, laktáza, pankreatická šťáva žluč emulguje tuky délka 3 – 5 m, průměr 3 – 3,5 cm

10 Tlusté střevo: shromažďují se zde nestrávené a nevyužité části potravy vstřebávání solí a vody délka 1,5m průměr 5 – 7cm

11 Játra: jsou největší žlázou v těle (1500g) produkují žluč, která se hromadí ve žlučníku mají význam při štěpení B, T, S význam pro srážení krve zneškodňují se v nich jedovaté látky

12 Slinivka břišní (pankreas): žláza, která je dlouhá asi 20 cm je uložena pod žaludkem pankreatická šťáva obsahuje enzymy štěpící B, T, S produkuje hormony – inzulín a glukagon

13 Enzymy: enzymy (fermenty) jsou látky bílkovinné povahy, obsažené v každé tělesné buňce umožňují, zrychlují a řídí biochemické reakce enzymy umožňují proces výstavby (buňky, pokožky) a procesy odbourávání (trávením)

14 Druhy enzymů: Proteáza - štěpí bílkoviny Lipáza – štěpí tuky Amyláza – štěpí sacharidy

15 Trávení bílkovin: štěpí se v žaludku (pepsin) tenkém střevě (pankreatická šťáva) konečnou zplodinou jsou aminokyseliny

16 Trávení tuků: štěpí se v tenkém střevě (pankreatická šťáva, žluč) konečnou zplodinou jsou mastné kyseliny a glycerol

17 Trávení sacharidů: škrob se štěpí v dutině ústní (ptyalin) a v tenkém střevě (pankreatická šťáva – amyláza) na glukózu sacharóza, maltóza, laktóza se štěpí v tenkém střevě na glukózu a fruktózu nestravitelná celulóza

18 Nemoci trávicí soustavy: rakovina tlustého střeva, jícnu, slinivky, žaludku Crohnova nemoc žaludeční vředy cirhóza jater žloutenka celiakie (onemocnění tenkého střeva) cukrovka pálení žáhy (onemocnění jícnu)

19 Kontrolní otázky: Vyjmenujte části trávicí soustavy. Co je to trávení. Ve které části trávicí trubice se živiny vstřebávají do krve? Uveďte nemoci trávicí soustavy.

20 Použitá literatura: Šebelová,M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště. Praha:PARTA, ISBN Bláha,L.,Kopová,I.,Šrek,F. Suroviny, učebnice pro obor Cukrář. Praha: INFORMATORIUM, ISBN Autorem prezentace včetně obrázku: Mgr. Marta Králová


Stáhnout ppt "Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední."

Podobné prezentace


Reklamy Google