Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá."— Transkript prezentace:

1 Trávení

2 -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá na jednodušší látky, které jsou dostatečně malé, aby mohly být absorbovány v těle. -Trávení je typické pro živočichy a většinu heterotrofních (masožravých) rostlin.

3 Trávení začíná v ústech a to mechanickým zpracováním potravy. Už to vydává podnět k uvolňování trávicích enzymů. Trávicí enzymy jsou přítomny ve slinách, žaludku a tenkém střevě.

4 Při trávení se disacharidy a sacharidy mění na jednoduché cukry, tuky se štěpí na glycerol a mastné kyseliny, bílkoviny zase na aminokyseliny. Nukleové kyseliny se štěpí na nukleotidy, ty dále na nukleosidy a kyselinu fosforečnou.

5 Když je proces trávení ukončen, dochází ke vstřebávání živin. U vyšších živočichů se tak děje převážně v tenkém a částečně i v tlustém střevě.

6 Hlavním mechanismem trávení jsou tzv. hydrolytický rozklad pomocí hydrolytických enzymů (urychlují reakci látek s vodou). Před vlastním trávením však často dochází k rozmělňování potravy, a tím zvýšení plochy, na kterou mohou působit enzymy.

7 Trávení sacharidů v lidském těle: Trávení sacharidů začíná v ústní dutině (je nutné i mechanické zpracování potravy). Zde se škrob a glykogen (polysacharidy) z potravy rozkládají pomocí enzymu amylázy (ptyalinu), který je obsažen ve slinách. Amyláza mění v ústech, jícnu a hltanu polysacharidy na disacharid maltózu.

8 Další fáze se odehrává v tenkém střevě. Zde se rozkládají pomocí enzymu amylázy, který vylučuje slinivka břišní, i další polysacharidy, opět na disacharid maltózu. Další enzym, maltáza, rozkládá disacharid maltózu na dvě molekuly glukózy. V tenkém střevě se rozkládají i jiné cukry.

9 Trávení proteinů v lidském těle: Trávení proteinů začíná v žaludku, potrava se mísí s žaludečními šťávami, jež vylučuje stěna žaludku V žaludeční šťávě je poměrně vysoká koncentrace HCl. Díky ní je v žaludku velmi kyselé prostředí a pH je kolem 2 (narušuje mezibuněčné hmoty mezi buňkami potravy a dále ničí bakterie).

10 Vylučování žaludečních šťáv řídí hormon gastrin. Součástí žaludečních šťáv je také pepsin, který rozkládá bílkoviny na menší polypeptidy. Aby pepsin netrávil i stěny žaludku, je vylučován v inaktivní formě, jako tzv. pepsinogen. HCl + pepsinogen -> pepsin Přesto stěna žaludku narušována je a musí se (každé tři dny) regenerovat.

11 V tenkém střevě se díky enzymu slinivky břišní - trypsinu - rozkládají polypeptidy na peptidy. Další štěpení obstarávají aminopeptidázy, karboxypeptidázy a dipeptidázy, které nakonec rozdělují řetězce na jednotlivé aminokyseliny.

12 Trávení tuků v lidském těle: Trávení tuků začíná ve větším rozsahu až v tenkém střevě. Tuky nejsou rozpustné ve vodě a hydrolytické enzymy mají tím pádem ztíženou práci. Z tohoto důvodu jsou tuky v tenkém střevě štěpeny na malé kapénky, a to účinkem žlučových solí. Tomuto procesu se říká emulgace (díky enzymu lipáza -> štěpí tuky na mastné kyseliny a glycerol).

13 Tento proces probíhá zejména ve dvanáctníku. Mastné kyseliny a glycerol jsou vstřebány pomocí difúze do buněk tenkého střeva, odkud se dostávají do těla.

14 Trávení nukleových kyselin: Také DNA a RNA, jsou využity, protože obsahují cenné prvky. V tenkém střevě se DNA a RNA nukleázou štěpí na jednotlivé nukleotidy (př. AMP). Ty se dále rozkládají nukleotidázou na nukleosidy. Enzym nukleosidáza je dále štěpí na jednotlivé dusíkaté báze, cukr a kyselinu fosforečnou.


Stáhnout ppt "Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá."

Podobné prezentace


Reklamy Google