Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku."— Transkript prezentace:

1 Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku

2 Co je to sacharid = organické sloučeniny, deriváty karbonylových sloučenin (aldehydů a ketonů) ‏ přírodní látky i syntetická výroba monosacharidy a oligosacharidy rozpustné v H2O => cukry, sladká chuť polysacharidy ve vodě nerozpustné (omezeně rozpustné), bez chuti Monosacharidy: glukóza, fruktóza Oligosacharidy: sacharóza, laktóza Polysacharidy: celulóza, agar, škrob

3 Monosacharidy (dále jen MS) ‏ Nelze je dělit na jednodušší Sladká chuť Lákání zvířat k rostlinám (opylení, potrava) ‏ Přímé produkty fotosyntézy, zdroje energie Glukóza („hroznový cukr“, produkt fotosyntézy, podjednotka oligosacharidů) ‏ Fruktóza („ovocný cukr“, med, nealkoholické nápoje) ‏ Ribóza (součást nukleotidů v RNA) ‏

4 Oligosacharidy (dále jen OS) ‏ Složené z 2 – 10 MS jednotek Jednotky MS spojené glykosidovou vazbou Hydrolýzou se štěpí zpět na MS Maltóza („sladový cukr“, 2 jednotky glukózy) ‏ Laktóza („mléčný cukr“, 1 jednotka glukózy, 1 jednotka galaktózy, v mléce savců) ‏ Sacharóza („třtinový cukr“, glukóza + fruktóza) ‏

5 Polysacharidy (dále jen PS) ‏ Tvořeny jednotkami MS Z jednoho typu MS = homopolysacharid Z více typů MS = heteropolysacharid Nemají sladkou chuť Škrob (zásobní látka rostlin, homoPS – glukosa, brambory) ‏ Glykogen (zásobní látka živočichů, homoPS – glukosa) ‏

6 Něco o žaludku Lat. Ventriculus Vakovitý, dutý orgán Mechanický i chemický rozklad potravy Povrch chráněn alkalickým hlenem (Hcl tráví potravu, ale netráví žaludek) ‏ V = 1 – 2 l 3 hl. Části: - kraniální úsek (nejširší) ‏ - tělo žaludku - distální úsek (nejužší) ‏

7 Chemické děje Protože žaludek neobsahuje enzymy schopné štěpit sacharidy, procházejí jím ve stavu, v jakém se sem dostaly (natrávené ptyalinem v dutině ústní) a k jejich dalšímu trávení dochází až ve dvanáctníku

8 Vypracovali Petr Šimša Martin Stryk Marek Hloch Tomáš Brodacký


Stáhnout ppt "Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku."

Podobné prezentace


Reklamy Google