Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. ŽALUDEK VY_32_INOVACE_ srpna 2013

2 [1] Žaludek ve vzájemném vztahu s ostatními úseky trávicího systému. [2]

3 [4] [5] ventriculus gaster stomachus plochý vakovitý orgán v horní třetině břišní dutiny pod bránicí

4 [12] Žaludek nejprostornější část trávicí trubice (2 – 3 litry) funkce:hromadění potravy mechanické a chemické zpracování potravy mechanické zpracování prostřednictvím stahů hladké svaloviny stěny žaludku, promíchávání potravy se žaludeční šťávou chemické zpracování působením žaludeční šťávy mechanickým a chemickým zpracováním potravy vzniká trávenina - chymus

5 [14] [8] česlo (cardia) tělo žaludku (corpus ventriculi) vrátník (pylorus) dvanáctník jícen

6 Žaludeční sliznice [6] [7]

7 jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjj Žaludeční šťáva bezbarvá, silně kyselá, řídká tekutina (99% tvoří voda) HCl - dezinfekční účinek (brání kvasným procesům) - aktivace pepsinogenu na pepsin - koagulace a denaturace bílkovin - umožňuje vstřebávání vitamínů B 1, B 2, C pepsin - proteolytický enzym (štěpí bílkoviny), je vylučován v podobě neaktivního pepsinogenu gastrin - hormon, stimuluje sekreci žaludeční šťávy - tvoří se ve sliznici žaludku (vrátníku) mucin - hlen, chrání žaludeční sliznici

8 Proč vznikají žaludeční vředy? [11] Helicobacter pylori HCl stres špatná životospráva bolest v nadbřišku po jídle nechutenství pocit plnosti, pálení žáhy občasné zvracení s příměsí žluči Klinické projevy

9 [9] Helicobacter pylori

10 [10]

11 Popište části gastrointestinálního traktu: [3] 1. žaludek 2. tlusté střevo – sestupný tračník 3. tenké střevo 4. slepé střevo 6. rectum 7. řiť - anus 5. apendix

12 Použité zdroje: [1] Mariana Ruiz.[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [2] Indolences. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [3] [ cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 28arrow_version%29.png 28arrow_version%29.png [4] Mysid. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [5] Anatomist90. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [6] Ignis.[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [7] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [8] Arcadian. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [9] Y_tambe.[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:

13 [10] MUDr. Petr Kocna,CSc.[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [11] Samir.[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."

Podobné prezentace


Reklamy Google