Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny rostlinného původu Název materiáluCukr Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_4.B_PV_15(20) AutorIng. Petra Pechová

2  Cílem prezentace je seznámit žáky s výrobou a skladováním cukru.  Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce.  Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.

3 P. Pechová, 2012

4  látky převážně rostlinného původu

5  hroznový, ovocný  jsou obsaženy ve vinných hroznech, ovoci, v medu, zelenině  na suchém ovoci se vytváří bílý povlak (fíky, švestky)  výborně kvasí  ve včelím medu časem krystalizuje  hroznový cukr se uměle vyrábí z bramborového škrobu  ovocný cukr se uměle vyrábí z kořenů čekanky nebo z hlíz topinamburů  Použití – výroba cukrovinek, v lékařství, ovocné šťávy, slazení limonád, likéry

6  řepný, třtinový, mléčný, sladový  cukr řepný je obsažen v řepě cukrovce  cukr třtinový v cukrové třtině, také v bříze a javoru  cukr mléčný je v mléce, je méně sladký, hůře zkvasitelný, součást dětské výživy  cukr sladový vzniká přeměnou škrobu v klíčící obilce, používá se při výrobě piva  sladové sirupy – v lékařství, na cukrovinky, na zkypření pečiva

7  vyrábí se v cukrovarech  řepa cukrovka se vypere v pračkách, nastrouhá se v řezačkách, vyluhuje se horkou vodou, pak se surová šťáva čistí, filtruje, nakonec se nechá odpařit a upravuje se v rafinériích

8  snadno rozpustný ve vodě  zahříváním žloutne až hnědne a mění se na karamel  má vysokou kalorickou hodnotu, nemá BH  snadno stravitelný

9  konzervování ovoce, výroba cukrovinek, moučníků, do nápojů apod.

10 1. krystalový 2. kostkový 3. drobný a jemný (krupicový, moučkový, pudrový) 4. homolový 5. luxusní (bridže) 6. kandysový (cukrkandl) – bezbarvé nebo nažloutlé krystalky

11  Jaké jsou tržní druhy řepného cukru?  Jak se skladuje a používá cukr?  Najděte na internetových stránkách, co jsou to umělá sladidla a kde se používají.

12  ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN 


Stáhnout ppt "ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny."

Podobné prezentace


Reklamy Google