Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MANDLE_PREZENTACE_13 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MANDLE_PREZENTACE_13 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MANDLE_PREZENTACE_13 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník1. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborPotraviny a výživa Tematický okruhOvoce TémaMandle Jméno autoraBc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky s původem, použitím a složením mandlí. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.

2 Mandle Tvoří nezbytnou součást sladkých i slaných velikonočních pokrmů Plody mají ochmýřenou dužinu a v sobě děrovanou pecku, ve které se ukrývá jádro – samotná mandle Dva druhy mandlí Sladké Hořké Obr.1

3 Mandle Sladké mandle – běžně se konzumují Hořké mandle – mohou způsobit otravu Dospělého člověka může ohrozit 10 jader Proto se nekonzumují přímo, ale připravují se z nich olej nebo esence, které v malém množství dodávají cukrářským výrobkům a likérům nahořklý nádech

4 Mandle Nejkvalitnější jsou mandle ze Španělska, Malagy Valencie a Sicílie V obchodech k dostání Loupané Neloupané sekané na plátky V současnosti získává popularitu mandlová mouka – neobsahuje lepek

5 Mandle Kromě oleje lze připravit také mandlové mléko Mandlové mléko – vyrábí se z vody a najemno rozmixovaných loupaných mandlí Neobsahuje žádné živočišné látky a ani cholesterol

6 Mandle Mandle nacházejí široké uplatnění ve sladké i slané kuchyni Moučníky Koláče Nákypy, buchty Nezbytná součást pokrmů Orientu – hlavně rýže a kuskus

7 Mandle Dobře se kombinuje s drůbeží nebo rybami Francouzská pochoutka – pstruh na mandlích Nejlahodnější mandlové pochoutky mají podobu marcipánu nebo nugátu

8 Mandle Marcipán Základní surovina – loupané sladké mandle a cukr Madle se rozdrtí a s cukrem se prohnětou na požadovanou konzistenci Nugát Z cukru, sirupu, bílku a mandlí

9 ZDROJE PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

10 Použité obrázky Obr.1 DANIELLE DK. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MANDLE_PREZENTACE_13 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie."

Podobné prezentace


Reklamy Google