Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MELOUNY_PREZENTACE_18 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MELOUNY_PREZENTACE_18 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MELOUNY_PREZENTACE_18 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník1. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborPotraviny a výživa Tematický okruhOvoce TémaMelouny Jméno autoraBc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky s nejzmámnějšími druhy melounů a jejich využitím v gastronomii. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.

2 Melouny Mnoho typů, ale podle tvaru a barvy je lze rozdělit do 3 skupin Cukrové – mají síťovanou slupku Zimní –mají slupku hladkou Kantalupy – mají na povrchu bradavčité výstupky

3 Melouny Vodní meloun Pochází z Afriky Sytě červená barva Obr.1 Dužina obsahuje 91% vody – osvěžující Kulatý nebo podlouhlý tvar Konzumují se hlavně čerstvé, hodí se do ovocných salátů

4 Meloun Kantalup Pochází z Asie Kůra žlutozelená a žebrovaná Obr.2 Dužina má broskvovou barvu Velmi sladkou chuť Podává se samostatně nebo se zmrzlinou

5 Gallia Meloun Malý kulatý meloun Vyšlechtěn v Izraeli Obr.3 Má slupku rozpraskanou jako kůra stromu Je velmi sladký Podává se chlazený

6 Ananasový meloun Kulatý nažloutlý plod Dužina žlutá jako ananas Vhodný při redukční dietě Obr.4 Chutný jako čerstvý Může se takém pokapat koňakem

7 Ogen meloun Obr.5 Jmenuje se po izraelském klubu, v němž byl vyšlechtěn Má hladkou, žlutozeleně pruhovanou slupku Pevná dužina se výborně hodí do ovocných salátů a dezertů

8 Medový meloun Obr.6 Patří k nejznámějším druhům cukrových melounů Žlutý oválný plod je k dostání po celý rok Světle zelená dužina se hodí k šunce Podává se také k vínům jako je muškátové nebo portské

9 ZDROJE PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

10 Použité obrázky Obr.1 FLICKRLICKR. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.2 MICHAL HORNICEK. srecepty.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.3 JIRI LANGER. receptyonline.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: zeleniny/meloun_gallia.jpg zeleniny/meloun_gallia.jpg Obr.4 JIRI LANGER. receptyonline.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: zeleniny/meloun-cantaloupe.jpg zeleniny/meloun-cantaloupe.jpg

11 Obr.5 ZUZANA GRANCAIOVÁ. varenijeumeni.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: cz.webnode.cz/ f5d050577/ogen.jpeghttp://files.varenijeumeni- cz.webnode.cz/ f5d050577/ogen.jpeg Obr.6 MICHAL PROTIVANSKY. prozeny.blesk.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: medovy.jpg medovy.jpg


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MELOUNY_PREZENTACE_18 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie."

Podobné prezentace


Reklamy Google