Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DOVAZENE_SKORAPKOVE_OVOCE_PR EZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DOVAZENE_SKORAPKOVE_OVOCE_PR EZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DOVAZENE_SKORAPKOVE_OVOCE_PR EZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník1. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborPotraviny a výživa Tematický okruhOvoce TémaDovážené skořápkové ovoce Jméno autoraBc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky s dováženým skořápkovým ovocem a jeho použitím v gastronomii. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.

2 Dovážené skořápkové ovoce Z botanického hlediska – jednosemenné suché nepukavé plody s tvrdou skořápkou Jako ořechy se také označují i jiná semena s jedlým jádrem uzavřeným v tvrdé nebo křehké skořápce /burské oříšky/ Ořechy zdroj výživných látek a oleje

3 Dovážené skořápkové ovoce Obecně mají vysokou energetickou hodnotu Vysoký obsah vitamínu skupiny B Vitamín C neobsahují Vysoký obsah tuků – snadno žluknou Použití ořechů - univerzální

4 Dovážené skořápkové ovoce Skladování ořechů – nevyloupané – vydrží dlouho – chladná místnost a přístup vzduchu Vyloupané – mražení V dobře uzavřené nádobě v chladu

5 Dovážené skořápkové ovoce Použití v kuchyni Cukrařina – těsta, moučníky, ozdoby, zmrzliny Studená kuchyně – předkrmy v kombinaci se sýry Teplá kuchyně – doplněk pokrmů Doplněk vínu – pražené a solené

6 Dovážené skořápkové ovoce Nejznámější druhy dováženého skořápkového ovoce Kokos Arašídy Mandle Kaštan Pistácie Makadam Para ořechy Piniové oříšky Kešu oříšky Pekan Obr.1

7 Dovážené skořápkové ovoce Mandle Hořké a sladké Pistácie Zvané také jako zelené mandle Obr.2 Kokos Využívá se dužina, mléko Piniové oříšky Použití podobné jako arašídy

8 Dovážené skořápkové ovoce Arašídy Obr.3 Semena podzemnice olejné nazývané také jako burské oříšky Kešú Obvykle solené, vyrábí se z nich kešú máslo Kaštan Celé se jedí pečené, vařené nebo dušené

9 ZDROJE PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

10 Použité obrázky Obr.1 MARIOM. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.2 MUHAMMAD MAHDI KARIM. en.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NS.jpg NS.jpg Obr.3 HOHUM. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DOVAZENE_SKORAPKOVE_OVOCE_PR EZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,"

Podobné prezentace


Reklamy Google