Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník /

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník /"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval:Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 67

2 Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů

3 Nealkoholické nápoje Mezi nealkoholické nápoje se řadí ty nápoje, které obsahují 0 až 0,4 hmot % (0 až 0,5 obj. %) ethanolu. Patří sem zejména: –Mošty, –Ovocenky, –Dřeňové nápoje, –Sirupy, –Limonády, –Stolní a minerální vody. Zdroj: Zdroj: oholicke_napoje.htm oholicke_napoje.htm

4 Suroviny pro výrobu Základními surovinami pro výrobu jsou: –Voda – (pitná voda, pramenitá voda, přírodní minerální voda, kojenecká voda) –Ovoce, –Některé druhy zeleniny, –Oxid uhličitý, –Organické kyseliny, –Aromatické látky, barviva a konzervanty. Zdroj:

5 Ovoce jako surovina při výrobě nápojů Ovoce Nejčastěji se využívají: –Jablka – obsahují 10% cukru a výlisnost se pohybuje kolem 70%, –Hrušky – obsahují až 9% cukru a výlisnost do 60%, –Peckové ovoce višně – jejich šťáva je ostře kyselá, barevná a kořeněně aromatická, obsah cukru až 10% a výlisnost je 67%, dále se používají: – třešně, broskve, meruňky, – švestky se nepoužívají – dají se omezeně lisovat. Zdroj: nejvice-hrusky-a-jablka.htmlhttp://www.i60.cz/clanek_1214_alergiky-umi-potrapit-i-zdrave-ovoce- nejvice-hrusky-a-jablka.html Zdroj: jedinecne-87http://www.recepty.cz/clanek/ingredience/sladke-a- jedinecne-87

6 Ovoce jako surovina při výrobě nápojů Drobné ovoce –Rybíz – obsahuje až 5% cukru a výlisnost je 70%. –Jahody – 6% cukru, 75% výlisnost, –Maliny, ostružiny, borůvky, šípky. Exotické ovoce –Citrusové plody – citrony, pomeranče,grepy, –mango, ananas, moruše. Zdroj: drobne-ovoce-bez-chemiehttp://abecedazahrady.dama.cz/clanek/biozahrada-jak-pestovat- drobne-ovoce-bez-chemie Zdroj:http://www.zaria.cz/clanek/recepty/exoticke-ovoce/20340

7 Zeleninajako surovina při výrobě nápojů Zelenina jako surovina při výrobě nápojů K výrobě nápojů se ze zeleniny používá především rajčata, mrkev, celer, petržel a červená řepa. RajčataRajčata – obsahují asi 0,5% kyselin, hodně vitamínu C,A,B 1,B 2. KarotkaKarotka obsahuje až 8% cukru a používá se především pro výrobu limonád, sirupů a k barvení nápojů, díky obsahu karotenu. Zdroj: Zdroj: %E2%80%93-ako-posobi-na-organizmus---2--diel.aspxhttp://maggi.sk/Magazin/Sezonna-kuchyna/Mrkva- %E2%80%93-ako-posobi-na-organizmus---2--diel.aspx

8 Další vybrané suroviny pro výrobu nápojů Kolovník Tropický strom z Afriky, ze kterého se využívají plody (semena). Semena obsahují škrob, bílkoviny, alkaloid kofein (0,5 – 3%) a theobromin (0,1%). Extrakty semen se používají pro výrobu kolových sirupů a různých limonád.Chiniovník Používá se kůra stromu, extrát obsahuje až 25 alkaloidů, které poskytují hořkou chuť, využívá se při výrobě tonikových limonád. Zdroj: 1pi%C4%8Dat%C4%9Bl%C3%BD 1pi%C4%8Dat%C4%9Bl%C3%BD Zdroj: caje-od-gresika/chininovnik---kora-50g/ caje-od-gresika/chininovnik---kora-50g/

9 Další vybrané suroviny pro výrobu nápojů Koka Keř a strom z Jižní Ameriky, obsahující v listech alkaloid kokain (až 1%), který má anestetické účinky, Extrát se využívá pro výrobu limonád.Vanilka Pěstuje se pro 15 – 30 cm dlouhé tobolky, obsahující vanilin. Používá se své charakteristické aroma. Zdroj: v%C3%BD v%C3%BD Zdroj:

10 Další vybrané suroviny pro výrobu nápojů Máta peprná Obsahuje až 3% silic, tvořené alkaloidy - menthol a limonen, Používá se jako aromatická přísada pro výrobu nápojů. Další suroviny: Anýz vonný, Fenykl obecný, Koriandr setý, Lékořice, Jalovec obecný. Zdroj:

11 Kontrolní otázky 1.Vyjmenujte základní suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů? 2.Jaké druhy ovoce používáme nejčastěji pro výrobu nealkoholických nápojů? 3.Jaké další suroviny se používají k výrobě nealkoholických nápojů?

12 Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN LIBOR MAŠEK. Potraviny a nápoje v kostce. 1 Vydání. Třebestovice: Ratio, 2008.


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník /"

Podobné prezentace


Reklamy Google