Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

20. Základní práce se dřevem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "20. Základní práce se dřevem"— Transkript prezentace:

1 20. Základní práce se dřevem
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 20. Základní práce se dřevem Název sady: Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při základní práci se dřevem. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Odborný výcvik na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na tématický celek základní práce se dřevem. 2

3 VŠEOBECNÁ BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI PRÁCI NA PRACOVIŠTI
Na pracoviště přijít včas a řádně upraven Vždy používat ochranné pomůcky Při práci dodržovat kázeň a pořádek Nářadí používat pouze k účelu k němuž slouží Na konci směny vrátit všechno vypůjčené nářadí Vždy před koncem směny po sobě uklidit

4 UKÁZKA USTROJENOSTI NA PRACOVIŠTI

5 ZADÁNÍ PRÁCE: základní práce se dřevem
Vytvořte dle zadání: rukojeť pro rytecké kladívko zapažběte zámkovou desku do dřeva.

6 CO MUSÍTE PŘED ZAČÁTKEM PRÁCE UDĚLAT:
Připravit potřebné nářadí, které konkrétně? Rašple Pilku na dřevo Dlátka Dřevěnou paličku

7 STAVBA DŘEVA: Vzhledem k povaze dřeva je třeba zvolit správnou stranu materiálu ze které vyříznete obrys. Totéž platí při zapažbování zbraně, je třeba brát zřetel na způsob řezu a růstu dřeva. Aby Vám dřevo při práci nepraskalo, postupujte po letech dřeva.

8 PŘÍPRAVA MATERIÁLU Nejdříve je potřeba dřevo rozříznout na dvě poloviny ruční rámovou pilkou.

9 PŘEKRESLENÍ TVARU Nyní můžete překreslit tvar rukojeti. Současně můžete i vyznačit místa ořezu, neboť jak můžete vidět je zde ještě spousta materiálu k odstranění

10 PŘEKRESLENÍ PROFILU

11 ŘEZÁNÍ PROFILU K odstranění přebytečného materiálu opět použijte ruční rámové pilky, je to mnohem rychlejší než všechno pilovat rašplí. Tím docílíte téměř výsledného profilu rukojeti. Zaoblené hrany však neodřezávejte, neboť by mohlo dojít k popraskání vláken. Vhodnější je vypilovat je rašplí.

12 OPRACOVÁNÍ DŘEVA RAŠPLÍ

13 SMIRKOVÁNÍ Jelikož je dřevo po zpracování rašplemi na omak hrubé, je třeba dřevo vyhladit. Toho nejlépe docílíte vysmirkováním.

14 ZPŮSOB VYBROUŠENÍ DŘEVA
Nicméně i takhle opracovaný povrch dřeva nemá dostatečnou hladkost. Té dosáhnete pouze odstraněním vláken, které napřímíte mírným navlhčením povrchu vodou a následně uschnutím.

15 BROUŠENÍ DŘEVA Po řádném vyschnutí dřeva se pokračuje vybrušováním povrchu houbičkou a následně se opět opakuje navlhčení povrchu vodou, uschnutí, dobrus a to tolikrát, dokud nebude povrch na omak hladký a po navlhčení nedojde k napřímení vláken.

16 PŘENESENÍ TVARU ZÁMKOVÉ DESKY
K zapažbení zámkové desky vyberte na obdrženém kusu dřeva nejvhodnější stranu, na kterou přeneste tvar zámkové desky obkreslením.

17 PRÁCE S DLÁTY Takto překreslený tvar nyní můžete začít obsekávat dlátkem. Na výběr máte z půlkulatého a plochého dlátka. K obsekávání používejte vždy jen dřevěnou paličku nebo vlastní sílu v rukou. V jiném případě by mohlo dojít ke zničení dláta. Tvar obsekávejte po vnitřní straně obrysu s přídavkem 1milimetr. Poté je možno začít vybírat dno, zde je však třeba dbát na to, jak je dřevo rosteno a řezat dlátem se směrem růstu, jinak dojde k odštípnutí okrajů nebo vyštípnutí třísky ze dna.

18 OBSEKÁVÁNÍ A VYBÍRÁNÍ DNA

19 POSTUP PRÁCE Pro docílení větší přesnosti nesekejte celou hloubku najednou, ale v několika vrstvách. Díky tomu bude možné korigovat nepřesnosti. Současně kontrolujte jak se daří kopírovat tvar zámkové desky.

20 PROHLOUBENÍ DNA A ZAPASOVÁNÍ

21 DOKONČOVACÍ PRÁCE Po úspěšném vyřezání tvaru zámkové desky bude ještě zapotřebí prohloubit dno a celou zámkovou desku zapustit do hlouby alespoň 1 milimetr pod povrch. Důvodem je další povrchová úprava dřeva (pažby).

22 OTÁZKY NA ZÁVĚR: Popište postup povrchové úpravy dřeva Jaké typy nástrojů můžete použít při zapuštění zámkové desky do dřeva?

23 Zdroje pro textovou část
CORBETT, S. Práce se dřevem. Dotisk 1. vyd. Rebo Production: Čestlice, ISBN 23

24 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Veškeré obrázky a fotografie obsažené v této prezentaci jsou mé vlastní tvorby. 24


Stáhnout ppt "20. Základní práce se dřevem"

Podobné prezentace


Reklamy Google