Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1 tuto výukovou prezentaci : 3.4. Řezání , druhy pil

2 3.4 Řezání a druhy pil Řezání pilou je základní způsob dělení dřeva pilovým listem upnutým do rámu, nebo vsazeným do rukojeti. Pilové listy se vyrábějí z tvrzené nástrojové oce(i. Skládají se z těla pilového listu a zubů. Pilové zuby mají tvar stejně velkých trojúhelníků seřazených za sebou tak, že jejich hroty jsou ve stejné výšce a leží na jedné spojovací přímce (hrotnici). Jakost a vzhled obrobené plochy závisí na velikosti zubů. Řezání velkými zuby je sice rychlejší, ale řez je hrubý. Malé zuby řežou jemně a čistě. Pily s jemným ozubením se proto používají k přesnému čistému řezání.

3 Řezání a druhy pil Sklon ozubení se volí podle toho, jaký je směr řezu vzhledem ke směru vláken dřeva. U truhlářských pil rozlišujeme ozubení trojúhelníkové přímé, ozubení s předním sklonem a ozubení se zadním sklonem (obr. 3.5 viz obrázek na následující straně). Ozubení se zadním sklonem (tupoúhlé) má úhel řezu větší než 90° a používá se pro příčné řezání. Ozubeni přímé (pravoúhlé) má úhel řezu 90° a používá se k podélnému řezání. Ozubení s předním sklonem (ostroúhlé) má úhel řezu menší než 90° a slouží rovněž k řezáni podél vláken.

4 Řezání a druhy pil Obr. 3.5 Druhy ozubení pil
1 – ozubení se zadním sklonem, 2 – ozubení přímé, 3 – ozubení s předním sklonem

5 Druhy pil Ruční pily používané pro truhlářské práce se podle způsobu upevnění pilového listu dělí na rámové a vsazené (obr.3.6). Obr Druhy pil 1 - rámová pila, a – pilový list, b – rukojeť, c – příčka, d – rameno, e – motouz, f – napínací kolík 2 - čepovka, 3 – ocastka, 4 – děrovka, 5 – svlakovka, 6 – pilka na dýhy

6 Druhy pil Rámové pily Rámové pily jsou v truhlářské praxi nejvíce používané. Pilový list je oběma konci upevněný do rámu. Rám se skládá ze dvou ramen držících pilový list, rukojeti, vyztužovací příčky, motouzu a napínacího kolíku. Napnutím získává pilový list potřebnou tuhost, aby se při řezání neohýbal. Rozlišujeme tyto druhy rámových pil: rozsečka je dlouhá 700 mm, má velké zuby a používá se pro příčné i podélné řezání na hrubé rozměry; osazovačka je kratší, má délku 600 až 700 mm, má jemné ozubení a používá se pro přesné řezání, např. pro řezání ozubů a osazování čepů; vykružovačka má pilový list dlouhý 600 mm a široký jen 4 až 10 mm, s jemným ozubením. Používá se k řezání různě zakřivených tvarů. Může být upravená tak, aby se list dal na jednom konci snadno vysadit pro řezání otvorů uvnitř plochy (tzv. vypínačka).

7 Druhy pil Vsazené pily Vsazené pily se používají obvykle na práce, kde nelze použít rámové pily. Mají pilový list vsazený jedním koncem do rukojeti. K těmto pilám patří: čepovka je menší pila s vyztuženým hřbetem. Má rovný pilový list s velmi jemným ozubením a používá se na osazování čepů a na další konstrukční spoje, kde se vyžaduje přesné řezání; ocaska má širší pilový list na konci mírně zúžený a hrubé ozubení. Používá se k rozřezávání velkých ploch; děrovka má velmi úzký pilový list zůžený na konci až do špičky. Je určená k řezání a rozšíření otvorů v ploše a také je vhodná k řezání oblouků do velkých ploch; svlakovka má krátký pilový list s jemným ozubením vsazený do rukojeti tak, že se dá nastavovat na různou hloubku řezu. Slouží k řezání svlakových drážek; pilka na dýhy (dýhořezka) má list v místě ostří zaoblený do oválného tvaru a velmi malé zuby nožovitě nabroušené tak, že řeže oboustranně.

8

9


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google