Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 10. Výroba speciálních tvarových čelistí pro rytecké upínací zařízení Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 10. Výroba speciálních tvarových čelistí pro rytecké upínací zařízení Název."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 10. Výroba speciálních tvarových čelistí pro rytecké upínací zařízení Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní (pro 1.- 4. ročník uměleckých oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 30.9.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace  Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Rytecké techniky pro zdobení zbraní (pro 1.- 4. ročník uměleckých oborů) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při práci na pracovišti pro rytce.  Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v běžné dílenské výuce na naší SŠ.  Konkrétně tato prezentace je zaměřena na výrobu speciálních tvarových čelistí pro rytecké upínací zařízení, technologického postupu při jejich výrobě a dodržování bezpečnostních předpisů. 2

3 3 V této prezentaci si ukážeme výrobu speciálních tvarových čelistí určených pro rytecké svěráky. Tyto čelisti se vyrábějí z různých materiálů. Pro rytecké účely jsou však nejvhodnější materiály měkké, abychom předešli omačkání materiálu, který zpracováváme. Nejčastěji využívaný materiál pro výrobu speciálních čelistí je dřevo, dural, silon, měď atd.

4 4 Jako první z mnoha následujících operací si zvolíme vhodný typ dřeva pro naše účely. Použijeme uměle vyrobené dřevo, lepené z mnoha úzkých komponentů. To nám zaručuje dlouhou životnost. Čelisti se nám nebudou lámat, ani štípat.

5 5 Dřevo si zarovnáme pomocí frézy čelní válcové.

6 6 Zarovnáváme délku, vždy takovým způsobem, aby se nám materiál neštípal

7 7 Taky plochu dřeva zarovnáme na stejnou sílu po celé délce.

8 8 Nyní, když máme dřevo zarovnané, použijeme pilku na jeho dělení.

9 9 Nyní pilkou začneme řezat materiál podélně po směru lepených dýh.

10 10 Následuje operace, při níž si podélné řezy zakrátíme na takovou velikost, jakou mají čelisti na ryteckém svěráku.

11 11 Podélnými a příčnými řezy jsme si připravili polotovary na tvarové čelisti. Ty ještě musíme dále opracovat, než se pustíme do samotné tvorby tvarů.

12 12 Každý pár polotovarů si zarovnáme zároveň délkově.

13 13 Součastně si zarovnáme materiál na tvarové čelisti po celé délce, protože nám vznikly nerovnosti po řezání pilkou.

14 14 Vyrobili jsme si tři páry polotovarů na tvarové čelisti. Páry jsou shodné, jak výškově tak i na délku.

15 15 Jako první, budeme vyrábět tvarové čelisti pro uchycení tenkých plechů. K tomu použijeme korunkovou frézu. Její síla by měla odpovídat síle plechu, pro který čelisti zhotovujeme.

16 16 Nastavíme si frézu tak,abychom drážku vytvářeli tak 3mm od horního okraje čelisti. Vždy máme materiál upnut léty proti nástroji, aby se nám čelist neštípala.

17 17 Zde už vidíme vyfrézovanou drážku. Frézu necháme nastavenou ve stejné poloze, pouze vyměníme kus a operaci zopakujeme.

18 18 Zde už vidíme hotové tvarové čelisti pro upínání tenkých plechů.

19 19 A tady už ukázka praktického využití tvarových čelistí.

20 20 Jako další budeme vyrábět tvarové čelisti pro upínání nožů. Použijeme k tomu opět korunkovou frézu, ale o síle 4mm. Další frézu, kterou budeme potřebovat je fréza rybinová.

21 21 První čelist budeme frézovat korunkovou frézou. Dáváme si pozor, aby drážka nebyla příliš hluboká. U hluboké drážky by nám při upínání nůž zajel hluboko a nedostali by jsme se k rytině.

22 22 Taky by frézovaná drážka neměla být moc nízko ze stejného důvodu, jako u hloubky.

23 23 Po vyfrézování drážky čelist necháváme upnutou, pouze vyměníme nástroj a najedeme s frézou na střed vyfrézované drážky.

24 24 Nyní teprve vyměníme materiál a frézujeme další čelist. Opět ne moc hluboko. Hloubka drážky nám postačí do 4mm.

25 25 Zde už vidíme hotové čelisti.

26 26 Ukázka využití tvarových čelistí pro upínání nožů v praxi.

27 27 Další tvarové čelisti, které budeme vyrábět budou čelisti pro upínání válcových materiálů. K jejich výrobě použijeme frézu rádiusovou. Rádius volíme podle průměru upínaného materiálu.

28 28 V tomto případě, budeme vytvářet rádiusovou drážku z horní strany, takže materiál musíme upnout tak, aby drážka směřovala proti létům dřeva.

29 29 Frézujeme drážku po celé délce čelisti. Po ofrézování jedné čelisti, pouze odepneme materiál a vložíme druhý kus.

30 30 Zde vidíme již hotové rádiusové čelisti.

31 31 Ukázka praktického využití tvarových čelistí určených k upínání válcových součástí.

32 32 Rekapitulace poznatků vyplývající z daného tématu -Vyjmenuj materiály vhodné k výrobě speciálních tvarových čelistí pro rytecké svěráky. -Popiš výrobu speciálních čelistí pro konkrétní využití. -Jakým způsobem frézujeme drážky do dřevěných čelistí a proč?

33 Zdroje pro textovou část  Rytecká technologie. Uherský Brod, 1999. Interní materiály. 33

34 Seznam zdrojů pro použité obrázky Veškeré fotografie použité v této prezentaci jsou mé vlastní tvorby. 34


Stáhnout ppt "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 10. Výroba speciálních tvarových čelistí pro rytecké upínací zařízení Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google