Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FRÉZOVÁNÍ VÝŘEZŮ Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FRÉZOVÁNÍ VÝŘEZŮ Název školy"— Transkript prezentace:

1 FRÉZOVÁNÍ VÝŘEZŮ www.zlinskedumy.cz Název školy
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Helena Jagošová Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu Frézování výřezů Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělávání s výučním listem, 3. ročník Střední vzdělávání s maturitou, 2. ročník Vzdělávací oblast Technologie Vzdělávací obor 23 – 51 – H/01, L/001 Tematický okruh Technologie obrábění Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 2 a 3. ročník Anotace Žáci se v hodinovém bloku naučí technologii frézování výřezů za použití správných nástrojů, strojů a řezných podmínek a poznají, jak a čím zkontrolovat správnost vyrobené plochy. Vybavení, pomůcky - Klíčová slova Frézování výřezů, nástroje, stroje, řezné podmínky, technologie, kontrola vyrobené plochy, měřidla. Datum

2 definice plochy technologický postup kontrola - měřidla
FRÉZOVÁNÍ výřezů 1 definice plochy 3-6 technologický postup 7 kontrola - měřidla 8 úkoly k opakování

3 definice plochy FRÉZOVÁNÍ výřezů 1
Výřez je spojená plocha vyřezaná do jiné nebo jiných spojených pravoúhlých ploch. Zásady postupu práce: Použitý svěrák musí mít upínací plochu pevné čelisti kolmou na plochu stolu frézy. Upínací plochy čelistí chráníme měkkými vložkami. Obrobky podkládáme podložkami. Upnutý obrobek musí na podložku pevně dosednout. Je-li mezi plochami obrobku, za které má být provedeno upnutí, a čelistmi svěráku značná nerovnoměrnost, použijeme ocelový váleček.

4 technologický postup FRÉZOVÁNÍ výřezů 2 Zadání:
Máme vyfrézovat dva výřezy o rozměru 5x10 mm na hlavě základového šroubu. Frézovat budeme na vodorovné frézce, jako nástroj zvolíme kotoučovou frézu o ø 80 mm a šířce 10 mm, 14 zubů Obrobek je již zúhlovaný, proto při upínání použijeme ochranné plechy.

5 technologický postup FRÉZOVÁNÍ výřezů 3 POSTUP:
1. Obrobek si orýsovanými výřezy upneme do svěráku, čelisti mají ochranné plechy, aby se načisto opracované plochy při upínání nepoškodily. 2. Podložka, na kterou dorážíme obrobek, musí být dostatečně vysoká, abychom mohli frézovat na jedno upnutí, Správné upnutí překontrolujeme pomocí nádrhu a podle rysek, Stanovíme řezné podmínky dle tabulek, 5. Po nastavení řezných podmínek bude technologický postup následující:

6 technologický postup FRÉZOVÁNÍ výřezů 4
Obr.1 - obrobkem dojedeme k fréze tak, aby se lehce dotýkala boční plochy hranolu – směr šipky 1, Obr.2 - konzolu spustíme - šipka 2 a obrobek přemístíme pod frézu ve směru šipky 3 na rozměr 5 mm od boční hrany obrobku - dělící kroužek příčných saní,

7 technologický postup FRÉZOVÁNÍ výřezů 5
Obr.3,4 - přesuneme obrobek pod frézu tak, aby se břity lehce dotýkaly horní plochy obrobku, podélným pohybem stolu odsuneme obrobek od frézy a zdvíháním konzoly nastavíme hloubku řezu 10 mm (hodnotu odečteme na dělícím kroužku konzoly), příčné sáně i konzolu zajistíme. Po nastavení hloubky řezu přesuneme obrobek podélným pohybem stolu co nejblíže k otáčející fréze a nastavíme narážky pro samočinné vypínání podélného posuvna frézovanou délku asi 125mm, stroj uvedeme do chodu, zapneme strojní posuv a vyfrézujeme první výřez, Obr.5,6 - obrobek přemístíme pro vyfrézování druhého výřezu přesunutím příčných saní ve směru šipky o 50 mm (tj. šířka výstupku 40mm+10mm) a zajistíme sáně, frézujeme druhý výřez. Odstraníme otřep, drážku změříme a uvolníme obrobek.

8 technologický postup FRÉZOVÁNÍ výřezů 6
Má-li výřez velké rozměry (hlavně hloubku), frézujeme více záběry, při frézování většího počtu ks bude výhodné použít dvojici kotoučových fréz upnutých na společném trnu, šířku 40 mm nastavíme pomocí rozpěrného kroužku, potom frézujeme oba zářezy na jeden záběr, případně více záběrů u velké hloubky viz obr.

9 kontrola - měřidla FRÉZOVÁNÍ výřezů 7 Jakost povrchu Kolmost ploch
Rozměry Rovnoběžnost ploch Rovinnost a přímost ploch

10 úkoly k opakování FRÉZOVÁNÍ výřezů 8
Nakreslete, popište a definujte co je výřez Nakreslete a popište postup frézování výřezů na vodorovné frézce Popište co , čím a jak se kontroluje vyrobená plocha Domácí úkol – popište jak budete frézovat výřezy na svislé frézce

11 Zdroje a prameny DRIENSKÝ, Dušan, Pavel FÚRIK, Terézia LEHMANOVÁ a Josef TOMAIDES, Strojní obrábění I., Praha: SNTL, 1986. Obrázky frézování [online]. [cit ]. Dostupné z: Měřidla: obr. [online]. [cit ]. Dostupné z: Měření přímosti a rovinnosti [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "FRÉZOVÁNÍ VÝŘEZŮ Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google