Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Frézování – tvarové Slouží k výrobě drážek, žlábků a profilů i pro zhotovování dřevěných spojů. Obrábějí přímé i zakřivené díly ze dřeva, dřevěných materiálů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Frézování – tvarové Slouží k výrobě drážek, žlábků a profilů i pro zhotovování dřevěných spojů. Obrábějí přímé i zakřivené díly ze dřeva, dřevěných materiálů."— Transkript prezentace:

1 Frézování – tvarové Slouží k výrobě drážek, žlábků a profilů i pro zhotovování dřevěných spojů. Obrábějí přímé i zakřivené díly ze dřeva, dřevěných materiálů a plastů. Řezný pohyb je rotační. Obrobek je zpravidla do řezu přiváděn manuálně. Rozlišujeme: svislé spodní frézky, svislé horní frézky a řetězové dlabačky.

2 Svislé spodní frézky (Pracovní stůl pevně spojen s těžkým stojanem, kde je umístěn celý pohon a svislé vřeteno. Dvoudílné odnímatelné a nastavitelné vodící pravítko. Regulace otáček a někdy pravo levý chod.) Vřeteno frézky výškově nastavitelné, někdy i naklápěcí (ručně nebo motoricky 5o dozadu, 45odopředu). Přes kuželovou stopku s převlečnou maticí je spojen trn frézky s vřetenem. Nástroje se upevňují maticí trnu a výškově vymezují mezikroužky. Průměr frézovacího trnu 25, 30 a 40mm.

3 Pracovní postup Vybereme požadovaný nástroj. Zkontrolujeme stupeň opotřebení, znečištění, druh posuvu a dovolené otáčky. Po upnutí frézy na trn uvolníme zajištění vřetene. Osadíme bezpečnostní přípravky a nástavce na pracovní stůl. Vkládacími kroužky uzavřeme co nejvíce otvor ve stole. Pomocí úchylkoměru nastavíme hloubku a výšku frézy. Dotáhneme upínací šrouby pravítka a nasadíme ochranné zařízení, zvolíme počet otáček a směr otáčení.

4 Frézování podélných stran – provádí se s úplnou ochranou před
Frézování podélných stran – provádí se s úplnou ochranou před položením rukou na nástroj. Posuv ruční nebo mechanický. Frézování úzkých podélných stran – přítlačný tlak na stůl a pravítko zajišťujeme přítlačnými pružinami nebo válečky. Prostor pro obrábění musí být zakryt vhodnými pomůckami. Frézování úzkých příčných stran – provádí se pomocí pomůcek. Osazovací frézování malých a dlouhých obrobků – používá se přípravků se zabezpečením proti zpětnému vrhu.

5 Frézování zaoblených obrobků – používají se oblouková frézovací pravítka nebo kopírovací kroužky, které se vyrábějí v různých průměrech odstupňované po 5mm. Obrobky se obrábějí přímo na kopírovacím kroužku nebo pomocí kopírovacích šablon.Práce se provádějí jen s použitím horního krytu přes vřeteno frézky.

6 Frázování pomocí sání – používá se zejména ve stavebním truhlářství při čepování oken a dveří.
Horní svislé frézky Používají se k výrobě svlaků a drážek, frézování tvarů podle šablon a frézování vyhloubení (ornamentů). Stojan s ramenem, které nese otočný a výškově nastavitelný suport. Polohovací pracovní stůl. Obrobky se opracovávají pomocí šablon a vodícího kolíku umístěného na pracovním stroji nebo nastavitelném vodícím pravítku. Kopírovací frézky Slouží k výrobě opakovaných výrobků – tvarované dílce, dřevěné hračky, dřevěné příchytky, sportovní potřeby. Tvar z modelu se přenáší na obrobek.


Stáhnout ppt "Frézování – tvarové Slouží k výrobě drážek, žlábků a profilů i pro zhotovování dřevěných spojů. Obrábějí přímé i zakřivené díly ze dřeva, dřevěných materiálů."

Podobné prezentace


Reklamy Google