Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Technologická příprava, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: NH, dřeviny, dřevařské stroje Sada číslo: ICT-52 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 16 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-52-16 Téma vzdělávacího materiálu: Horní frézky Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Luděk Hadámek Anotace: Prezentace je zaměřena na technologická zařízení v dřevařském průmyslu - horní frézka Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář, operátor Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Frézky - rozdělení Podle polohy vřetena: Spodní Horní Vertikální
Horizontální Podle účelu: Srovnávací Protahovací Tvarovací …. Podle počtu vřeten: Jedno vřetenové Dvou vřetenové Více vřetenové

3 Frézky horní - úvod Tyto stroje rozdělují dřevěný materiál stopkovou frézou nebo nožovou hlavou, který se otáčí jedním směrem rovnoměrnou rychlostí. Velice často se materiál odděluje jen částečně - mluvíme o kapsování nebo drážkování. Vzájemný pohyb: Fréza se otáčí proti materiálu Materiál se do řezu vede ručně Materiál stojí a pohybuje se frézovací hlava (NC, CNC stroje)

4 Frézky horní - úvod II U horních frézek je vzhledem k malým průměrům nástrojů nutno výrazně zvýšit otáčky a to do cca ot/min. Toto je umožněno změnou frekvence na přívodu. Tj. u těchto strojů se otáčky mění pomocí frekvenčních měničů. U NC,CNC strojů je možno otáčky vřetena měnit plynule i během vykonávání jednotlivých operací což zaručuje -umožňuje menší vyštípávání materiálu při vnořování a vynořování fréz.

5 Horní frézka - konstrukce - schéma
Šroub narážky suportu Vedení suportu Suport Otočná deska-naklápění Elektromotor Vřeteno Obráběný dílec Šablona Vodící kolík Stůl Suport stolu Výškové nastavení stolu Nožní páka-spouštění suportu Obr.1

6 Horní frézka - konstrukce - obrázek
Klasická horní frézka Frézovací hlava s odsáváním u CNC stroje Obr.2 Obr.3

7 Horní frézka - upínání nástrojů -centrické
Vřeteno horní frézky Matice vřetena Upínací kužel Stopková fréza Materiál Upínací šablona-přípravek Vodící kolík Stůl Obr.4

8 Horní frézka - upínání nástrojů -excentrické
Vřeteno horní frézky Osa vřetena Stopková fréza Osa nástroje Vyosení Obr.5

9 Horní frézka - upínání nástrojů -excentrické - popis
Excentrické upínání znamená, že osa upínací hlavy je rozdílná od osy nástroje Znamená, že frézou menšího průměru je možno dělat širší drážky V konečném důsledku dochází k velké úspoře množství nástrojů Při špatném nastavení vyosení vzniká drážka špatné velikosti !!!

10 Horní frézka NC,CNC U NC, CNC strojů se změna šířky drážky provede jednoduše posunutím osy po které se fréza při následném pohybu Znamená to, že frézou menšího průměru je možno dělat drážky (kapsy) libovolných větších rozměrů bez ohledu na typ upnutí materiálu Základní poloha frézy je často řešena pouze čísly O,1,2 která znamenají pozici nástroje vůči naprogramované středové ose Přitom se však vždy zvětšuje doba potřebná k opracování Při špatném nastavení vzniká drážka špatné velikosti a polohy !!!

11 Stopkové frézy Dvoubřitá rybinová stopka se závitem Čelní válcová
Jednobřitá válcová stopka válcová Obr.6

12 Stabilní stroje - frézky kontrolní test - výsledky
Co je frézka a co je fréza? K čemu slouží frekvenční měnič hřídel u horní frézky? Jaké jsou možnosti upínání materiálu na šablony u horních frézek? Jsou nutné frézovací šablony u horních frézek? Jaký je obvyklý způsob upínání u horních frézek? K čemu slouží vodící kolík ?

13 Horní frézka- kontrolní test popis obrázků

14 Stabilní stroje - frézky kontrolní test - výsledky
Co je frézka a co je fréza? Frézka je stroj, fréza je nástroj. K čemu slouží frekvenční měnič hřídel u horní frézky? K možnosti podstatného zvýšení otáček. Jaké jsou možnosti upínání materiálu na šablony u horních frézek? Podtlakové upínání, upínání excentry, šrouby, nasazení na kolíky …. Jsou nutné frézovací šablony u horních frézek? Nejsou v případě přímého drážkování, kruhového frézování, frézování pomocí CNC strojů … Jaký je obvyklý způsob upínání u horních frézek? Pomocí závitu na stopce a pomoci kleštin v případě válcových stopek. K čemu slouží vodící kolík? K vedení šablony v drážce nebo v kapse.

15 Horní frézka - kontrolní test popis obrázků - výsledky
Šroub narážky suportu Vedení suportu Suport Otočná deska-naklápění Elektromotor Vřeteno Obráběný dílec Šablona Vodící kolík Stůl Suport stolu Výškové nastavení stolu Nožní páka-spouštění suportu Obr.7

16 DĚKUJI ZA POZORNOST Použité zdroje:
JANÍČEK, František. Stroje a zařízení pro tesaře a podlaháře pro 2. ročník SOU. Praha: SNTL, JANÍČEK, František. Výrobní zařízení pro učební obory zpracování dřeva na SOU. Praha: SNTL. 1989, JANÍČEK, František. Stroje a zařízení pro zpracování dřeva . Praha: SOBOTÁLES, ISBN HADÁMEK, Luděk. Obrazový materiál ostatní DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google