Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 12. Vypilování a slícování kostky Název sady: Tematické a souborné práce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 12. Vypilování a slícování kostky Název sady: Tematické a souborné práce."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 12. Vypilování a slícování kostky Název sady: Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 29.1.2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při pilování a slícování více částí. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Odborný výcvik na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na tématický celek vypilování a slícování. 2

3 VŠEOBECNÁ BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI PRÁCI NA PRACOVIŠTI Na pracoviště přijít včas a řádně upraven Vždy používat ochranné pomůcky Při práci dodržovat kázeň a pořádek Nářadí používat pouze k účelu k němuž slouží Na konci směny vrátit všechno vypůjčené nářadí Vždy před koncem směny po sobě uklidit

4 UKÁZKA USTROJENOSTI NA PRACOVIŠTI

5 ZADÁNÍ PRÁCE: šroubové a kolíkové spojení Dle výkresové dokumentace vypilujte a slícujte kostku.

6 CO MUSÍTE PŘED ZAČÁTKEM PRÁCE UDĚLAT: Připravit potřebné nářadí, které konkrétně? Rýsovací jehlu Ocelové pravítko Vrták Kličku na vrtačku Pilník Jehlové pilníky Pilku na železo

7 PŘÍPRAVA MATERIÁLU Na obdrženém materiálu je nejdříve potřeba udělat povrchovou úpravu a následně orýsování míst k řezání.

8 ŘEZÁNÍ Po orýsování můžete ruční rámovou pilkou rozřezat materiály na jednotlivé části.

9 VRTÁNÍ Po nařezání materiálu můžete začít s pilováním vnějších rozměrů. Pozor však na dodržení jednotlivých tolerancí. Následovně je zapotřebí orýsovat vnější rozměry. Vzhledem k velkému množství odebíraného materiálu je důležité zvolit vhodný způsob, jak docílit výsledného požadovaného tvaru.

10 VRTÁNÍ Toho můžete docílit třeba tak, že si materiál předvrtáte..

11 SPRÁVNÝ POSTUP ODSTRANĚNÍ MATERIÁLU Tato metoda není zcela efektivní, neboť Vám stále zůstane velké množství materiálu k odstranění. Mnohem lepší metodou je materiál jen částečně předvrtat, po krajích vyřezat zářezy a přebytek materiálu na závěr odseknout sekáčem. Posléze zbývá pouze vypilovat vnější rozměry dle požadovaných tolerancí. Zde záleží jen na tom, jak velký přídavek si zvolíte při základním opracování.

12 SPRÁVNÝ POSTUP ODSTRANĚNÍ MATERIÁLU Obrázek správného postupu odstranění přebytečného materiálu. Použití plochého sekáče - - -

13 Pilování vnitřních rozměrů

14 PILOVÁNÍ DALŠÍCH ČÁSTÍ Jestliže již budete mít vypilované obě části na rozměry, můžete pokračovat na další – vnitřní části. Pro rychlejší zvládnutí práce doporučuji opět místo pilování přebytečné části se zanecháním přídavku na rozměru odříznout ruční rámovou pilkou a následně přídavek odpilovat tak, aby byla třetí část přesně na rozměr.

15 ZPRACOVÁNÍ TŘETÍHO DÍLU KOSTKY

16 POSTUP ZPRACOVÁNÍ ČTVRTÉ ČÁSTI Poslední, čtvrtou část obrobte obdobně jako první dvě části. Opět dávejte pozor na rozměry, neboť všechny čtyři díly musí být slícovány tak, aby do sebe zapadly bez vůle a zároveň přesahu.

17 PILOVÁNÍ ČTVRTÉ ČÁSTI

18 LÍCOVÁNÍ Po dokončení poslední části přichází na řadu kompletace. Pokud jste pracovali správně, měli by jste vsuně poskládat všechny části dohromady. V případě, že se tak nedaří a máte ještě možnost díky toleranci, můžete dodatečně kusy slícovat. Nepoužívejte však pro lícování velké pilníky, ale pouze jehlové.

19 ODEVZDANÝ VÝROBEK

20 KONTROLNÍ OTÁZKA Popište správný postup odstranění velkého množství materiálu.

21 Zdroje pro textovou část OUTRATA, Jiří. Technologie ručního zpracování kovů: pro 1. ročník OU a UŠ kovodělných oborů. 3.SNTL: Nakladatelství technické literatury, n. p. Spálená 51, 113 02 Praha 1, 1982, 192. ISBN 04-204-82 21

22 Seznam zdrojů pro použité obrázky Veškeré obrázky a fotografie obsažené v této prezentaci jsou mé vlastní tvorby. 22


Stáhnout ppt "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 12. Vypilování a slícování kostky Název sady: Tematické a souborné práce."

Podobné prezentace


Reklamy Google