Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 30 AnotaceVyhrubování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 30 AnotaceVyhrubování."— Transkript prezentace:

1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 30 AnotaceVyhrubování a vystružování jako příprava pro přesnou lícovanou díru. Klíčová slovaKuželový, válcový a nástrčný výhrubník, strojní a stavitelný výstružník PředmětOdborný výcvik Autor, spoluautorZdeněk Říha, konzultant Jan Mariáš JazykČeština Druh učebního materiáluPrezentace Potřebné pomůckyPC, data projektor Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace Stupeň a typ vzděláváníStřední škola Cílová skupina1. ročník, žáci 15 - 16 let, 23-51-H/01 Strojní mechanik Speciální vzdělávací potřebyNe ZdrojeSeznam viz poslední strana Vyhrubování a vystružování 1 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_30_612

2 2 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Ruční obrábění kovů VYHRUBOVÁNÍ, VYSTRUŽOVÁNÍ

3 3 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Vyhrubování Tento technologický proces se používá pro zlepšení kvality a přesnosti vrtané díry. Vyhrubováním zajišťujeme rovnoměrný úběr materiálu o 0,2 - 0,4 mm pro dokončovací práce vystružováním.

4 4 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Výhrubníky Výhrubníky jsou tří až čtyř břité nástroje, sloužící k úpravě vrtané díry před vystružováním. Vyrábějí se s kuželovou stopkou nebo jako nástrčné.

5 5 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Vystružování Je operace pro získání přesné lícované díry. Výstružníkem odebíráme pouze velmi jemné třísky. Díru vyhlazujeme a dáváme jí konečný tvar. Proto se přídavek (úbytek) materiálu na vystružování (tloušťka třísky) pohybuje při strojním vystružování u ocelových obrobků mezi 0,2 – 0,4 mm na průměr díry. Při ručním vystružování je přídavek pouze 0,05 – 0,1 mm.

6 6 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Výstružníky Jsou mnohobřité nástroje s přímými zuby pro obrábění běžných ocelí a litiny. Zuby ve šroubovici jsou pro obrábění houževnatých materiálů, aby v každé poloze byl nástroj dobře veden.

7 7 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Rozdíly v konstrukci výstružníků Ruční výstružník má dlouhou řeznou část a na konci čtyřhran. Strojní výstružník má pouze krátkou řeznou část a na konci kuželovou stopku.

8 8 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Stavitelné výstružníky Celistvé výstružníky jsou tuhé, ale ostřením se jejich průměr zmenšuje. Takže použití je omezené. Rozpínací (stavitelné) výstružníky mají rozříznuté tělo, takže se dají šroubem s kuličkou rozpínat na průměr až o několik desetin mm.

9 9 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kuželové výstružníky Používají se na úpravu děr pro kuželové kolíky. Výstružníky 1 předhrubovací a 2 hrubovací mají řeznou část upravenou k dělení třísek. 3 výstružník je dokončovací. Výstružník se smí otočit nazpět pouze o šířku zubu.

10 10 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Konstrukční rozdíly Výhrubník má vždy tří nebo čtyř břitou řeznou část stočenou do šroubovice. Výstružník je vícebřitý nástroj s řeznou částí ve směru svislé osy.

11 11 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Rozdíly v označení Ø 49,7 Ø 50 H7 Je-li na těle nástroje takováto značka, jedná se o výhrubník. Je-li nástroj označen takto, jednán se vždy o výstružník.

12 12 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Postup při výrobě přesné (lícované) díry

13 13 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kontrolní otázky 1, Co je vyhrubování a při jaké technologické operaci se používá? 2, K čemu slouží vystružování? 3, Jaký je konstrukční rozdíl mezi výhrubníkem a výstružníkem? 4, Na jakém principu pracuje stavitelný výstružník? 5, Co znamená tato značka Ø 50 H7 na nástroji?

14 14 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použitá literatura Fialová Dana Ing., Gradek. Vladislav Ing, Zámečnické práce a údržba – Technologie 1. díl učebnice pro SOU, Praha, Parta 2006, ISBN 80-7320- 086-4, použité obrázky: snímek č. 7, str.33, obr. 60, snímek č. 10, str.33, obr. 60, snímek č. 12, str.31, obr. 55 Outrata Jiří Ing., Technologie ručního zpracování kovů pro 1. ročník OU a UŠ kovo oborů, Praha, SNTL 1981, EAN 04-204-82, použité obrázky: snímek č. 8, str.53, obr. A,B, snímek č. 9, str. 3, obr. E


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 30 AnotaceVyhrubování."

Podobné prezentace


Reklamy Google