Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ:SOU Uherský Brod Autoři:Ing. Petr Kundrata Název prezentace: (DUMu) Sací potrubí Tematická oblast:Motory – pevné části Ročník: 2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:březen 2013

2 Anotace  Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Motory – pevné části je poskytnout žákům informace o základních částech konstrukce motorů a podpora výuky ve vyučovacích hodinách.  Jednotlivé DUMy (prezentace a pracovní listy) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Automobily.  Tato prezentace je konkrétně zaměřena na tematický celek Sací potrubí.

3 Účel Sacím potrubím se přivádí směs paliva se vzduchem nebo vzduch do sacích kanálů hlavy válců.

4 Konstrukce Sací potrubí může být vyrobeno z hliníkové slitiny, plastu, ocelových nebo nerezových trubek. U víceválcových motorů je důležité, aby délky jednotlivých větví byly stejné a vnitřní povrch hladký. Sací potrubí musí být dokonale těsné.

5 Obrázek 1: Sací potrubí

6 Zlepšení plnění válců Pro zlepšení plnění válců se používá rezonanční plnění nebo sací potrubí s proměnnou délkou.  Rezonanční plnění – využívá tlakové pulsace vzniklé v rezonanční komoře (rezonátoru). Obrázek 2: Rezonanční sací potrubí

7  Sací potrubí s proměnnou délkou – délka se mění v závislosti na otáčkách motoru - dlouhý sací kanál – dosažení velkého kroutícího momentu v nízkých otáčkách - krátký sací kanál – výkon ve vysokých otáčkách

8 Obrázek 3: Sací potrubí s proměnnou délkou

9 Zdroje [1] KLŮNA, Jindřich a Jiří KOŠEK. Příručka opraváře automobilů. Vyd. 2. Brno: Littera, 1993, 482 s. ISBN 80-030-0568-X. [2] PILÁRIK, Milan a Jiří PABST. Automobily II. Praha: Informatorium, 2000, 136 s. ISBN 80-86073-64-6.

10 Zdroje obrázků [1] AUTOR NEUVEDEN. http://www.amd-autodily.cz [online]. [cit. 23.3.2013]. Dostupný na WWW: http://www.amd- autodily.cz/image.php?idx=1999278&mw=240&mh=240 [2] AUTOR NEUVEDEN. http://www.tuning.cz [online]. [cit. 23.3.2013]. Dostupný na WWW: http://i.tuning.cz/w200/article/01xx/0153/04.gif [3] AUTOR NEUVEDEN. http://opelclubrenbau.cz [online]. [cit. 23.3.2013]. Dostupný na WWW: http://www.hondaclub.cz/img/clanky/fotos/technika/vtec/sani.jpg


Stáhnout ppt "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google